Jak neplatit za teplo víc než je třeba? Roli hrají dobře seřízená okna

5 tipů, jak nejlépe a nejúčinněji větrat

Interview PLUS (3)

Žijeme v rekordně drahé době. Energie za poslední rok velmi výrazně zdražily a drtivá většina Čechů hledá způsoby jak ušetřit. Během zimy k hlavním výdajům patří ty za dodávky tepla, které ovšem lze značně snížit za pomoci jednoduchého kroku a tím je seřízení oken.

Servis oken by měl v péči o domácnost patřit k běžné rutině. Díky pravidelným prohlídkám a péči podle potřeby zamezíte unikání tepla i vzniku plísní. V pořadu Interview plus to řekl Petr Chytroš, manažer společnosti VOLITA SERVIS pro ČR, která se o bezvadné fungování oken stará už 11 let.

Profesionální servis je lepší než domácí kutilství

Správné seřízení oken, případně výměna těsnění se jeví jako drobnost, ale při zavádění úsporných opatření nejen v domácnostech hraje zásadní roli. To řada lidí dobře ví. I proto se v posledním roce zdvojnásobil počet těch, kteří si okna společností VOLITA SERVIS nechají zkontrolovat a podle potřeby také seřídit. Roční úspory na energiích díky tomu mohou být dost vysoké, jak říká Petr Chytroš.

„Úspory se pohybují mezi 10-40 %. Máme na to speciální vytvořenou kalkulačku, která dokáže zákazníkovi spočítat tu úsporu prakticky na míru.“

A jak manažer dále zdůrazňuje, je to podstatně vhodnější varianta než se pokusit okna seřídit vlastními silami, což obvykle spíš uškodí. „Můžete si tak zničit kování, které je na tom okně to nejdražší, a můžete si poškodit těsnění.“

Úsporný režim zn. Co nejdřív!

Jedná se přitom o velmi jednoduchou a přitom praktickou záležitost. Stačí si domů pozvat vyškoleného profesionála, který fungování oken rozumí. „Zavoláte na bezplatnou linku, prohlídka je zdarma. My pošleme servisního technika, který okna zkontroluje termovizí, podívá se, kde jsou největší úniky. Zároveň se podívá na nastavení zámků a celého kování. Zkontroluje všechny jeho mechanické části,“ přibližuje Petr Chytroš, jak první obhlídka oken vypadá. „Pak napíše zprávu technikovi, který přijede zakázku dodělat,“ vysvětluje manažer.

Plíseň na zdi značí zanedbání oken

Že okna potřebují servis, si podle manažera společnosti VOLITA SERVIS hned nelze všimnout na prvním pohled. „Setkali jsme se s lidmi, kteří k oknům zkoušeli dát svíčku, nicméně tomu usazování prachových nečistot a protahování nezabrání.“ Ovšem v případě, že se o okna dlouhodobě nikdo nestará, začínají se projevovat už viditelné známky zanedbání.

„Jakmile pociťujete zvýšenou prašnost, je ideální volat servis. Když to dojde do stádia, že se začnou tvořit plísně, jsou okna zanedbaná,“ říká Petr Chytroš.

Další známkou, že okna potřebují servis, je například drhnutí klik při otevírání a zavírání.

Pravidelný servis oken prodlužuje jejich životnost

Podle profesionálů by se na servis oken nemělo zapomínat. Doporučovaná četnost je zhruba rok a půl.

Servis pak může být potřeba i v případě nově nainstalovaných oken, kdy většina majitelů předpokládá, že je vše nastavené správně. Petr Chytroš ovšem upozorňuje, že to tak být nemusí. „Není to úplně pravidlem, někdy se setkáváme s tím, že firmy okna neseřizují. Potom volají nás, abychom je seřídili do správného stádia.“

Tagy: