Dron nad hlavou nesestřelujte. Experti dávají rady, co dělat v případě narušení soukromí

Jak se bránit dronům na zahradě?

Jak se bránit dronům nad zahradou

Už se vám to možná někdy stalo, že jste na vlastní zahradě a nad vámi přelétá dron s kamerou, někdy se i zastaví a výrazně narušuje vaše soukromí. Úřad pro civilní letectví jen za letošek už řeší téměř dvě stě přestupků pilotů dronů. Nejčastější jsou přelety nad shromážděním lidí nebo létání v zakázaných zónách.

Desítky nelegálních vzletů dronů řešili také organizátoři festivalu Colours of Ostrava. „Vzlety jsme zaznamenali nejen při samotném konání festivalu, ale i při jeho stavbě,“ sdělil CNN Prima NEWS mluvčí festivalu Jindřich Vaněk.

ČTĚTE TAKÉ: I obyčejný aspirin může být v letních vedrech nebezpečný. Na co si dát u léků pozor?

„To jsou v podstatě ty nejnebezpečnější typy provozu nad davy. To letadlo může kdykoliv selhat a spadnout,“ upozornil ředitel odboru regulace a UAS z Úřadu pro civilní letectví Petr Plaček.

Když na dron nad vaší hlavou narazíte, měli byste podle Plačka zachovat chladnou hlavu. „Určitě neberte právo do svých rukou a nepokoušejte se letadlo žádným způsobem sestřelit,“ zdůraznil.

„Pokud poškodíte cizí věc, můžete se totiž dopustit jak přestupku, tak i trestného činu poškození cizí věci,“ varovala mluvčí Policejního prezidia ČR Irena Pilařová.

Jak se bránit?

Jediná cesta, jak se bránit proti dronu, který naruší soukromí, je podle úřadů přivolání policie. Jenomže do jejího příjezdu už může být bezpilotní letadlo pryč. Policie proto radí dron alespoň vyfotit.

„I fotografie, která nerozlišuje přímo typ nebo druh toho dronu, může sloužit jako důkaz toho, že tam dron vůbec byl,“ vysvětlila Pilařová.

I když ani malá bezpilotní letadla do 900 gramů nesmí létat kolem letišť, železnic, silnic nebo v chráněných krajinných oblastech, u soukromých pozemků jsou pro ně pravidla volnější. „Tyhle typy dronů mohou dokonce přiletět nad zahradu komukoliv. Pochopitelně nikdy by neměly ale přelétávat nad lidmi,“ uvedl výkonný ředitel Dron Pro Alex Drak.

Kromě policie a Úřadu pro civilní letectví je v případě opakovaného obtěžování dronem možné případ nahlásit také na Úřad pro ochranu osobních údajů. „A to v situaci, kdy už vím, že prostřednictvím tohoto bezpilotního systému dochází například ke kamerovému záznamu a zpracování osobních údajů,“ upřesnil mluvčí Úřadu pro ochranu osobních údajů Milan Řepka.

Úřad pro civilní letectví může pilotovi uložit pokutu v hodnotě stovek tisíc korun nebo zakázat pilotovi létání s dronem. Ovšem pouze v případě, že se ho podaří vypátrat.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Výdaje na výsluhy policistů či vojáků jdou do miliard a prudce rostou. Experti radí propouštět

Tagy: