Už se těšíte na letošní úrodu? Jaro je teprve v rozpuku a mnozí z nás už netrpělivě čekají, až budou moci vysadit koupené nebo vlastnoručně předpěstované plodiny na zahradu či do skleníku. Ti, kteří zahradu nemají, mohou pro pěstování využít balkon nebo terasu a umístit rostliny do nádob vhodných pro pěstování zeleniny. Poradíme vám, jaké nádoby zvolit a jak o rostliny pečovat po jejich přesazení.
Plodová zelenina
Mezi nejvíce oblíbenou plodovou zeleninu pěstovanou na zahrádkách i v nádobách na balkonech patří rajčata, okurky a papriky. Mnozí pěstitelé si sazenice nekupují, raději si je sami předpěstují doma na oknech. Sazeničky jsou ale často slabé, vyhnané do výšky a neduživé. Abychom je co nejrychleji dostali do kondice, musíme o ně správně pečovat.
Základem úspěchu je zdravá sadba
Po vysazení mladých rostlinek na záhon nebo do nádob je důležité dodat jim dostatečné množství čerstvého substrátu. Hned po přesazení je nutné rostliny zalít a pravidelně je zalévat, než dostatečně zakoření. Substrát zásobuje rostliny živinami zpravidla jen 4 až 6 týdnů po výsadbě, pak je nutné živiny doplňovat nejlépe dvousložkovými, vodou rozpustnými hnojivy. Obecně pro celou zahradu můžeme použít vodorozpustná, jednosložková hnojiva, kterými lze po zimě oživit všechny plodiny, rostliny, trvalky, okrasné stromy a keře i drobné ovoce.
Dbejte na zdravé sazeničky plodové zeleniny Zdroj: Prima DOMA
Pěstování v nádobách
Jestliže nemáte zahradu a rozhodli jste se pěstovat plodiny na balkoně nebo terase, což je složitější, poradíme vám, jak postupovat a čeho se vyvarovat. Nejprve si pořiďte vhodnou nádobu a kvalitní substrát. Nádoba by neměla být příliš malá, protože kořenový systém plodové zeleniny vyžaduje prostor. Rostliny v nádobě jsou náročné na živiny, a pokud je prostor pro kořeny omezený, je nutné doplnit více kvalitního substrátu. Rostliny vyžadují i dostatek vzduchu a závlahy, jejich poměr by měl být vyrovnaný.
Rajčata pěstovaná v nádobách Zdroj: Prima DOMA
Černání plodu a hniloba špiček
Jestliže pěstujete rajčata, okurky nebo papriky v pytlích, květináčích nebo jiném omezeném prostoru, možná jste se už setkali s některými chorobami. Na rajčatech se nejčastěji objevují suché, hnědé skvrny, a to nejen na zralých plodech, ale i na zelených. Tato nemoc se vyskytuje i u rostlin pěstovaných na záhonech a ve sklenících a souvisí s nedostatečnou výživou, zejména s nedostatkem vápníku. Jedná se o černání pupku rajčete a hnilobu špiček paprik. Je proto nutné rostliny během celé sezony pravidelně přihnojovat vápníkem a doplňovat i další živiny.
Dvousložková hnojiva
Plodovou zeleninu, zejména rajčata a papriky, které jsou náročné na živiny, je nutné přihnojovat. K tomu slouží dvousložková vodorozpustná hnojiva s aktivním vápníkem vhodná zejména pro plodovou zeleninu. Zaléváme takzvaně nadvakrát. Jedna složka je klasická, hnojivová, což představují NPK živiny a mikroprvky, a druhá složka obsahuje aktivní vápník. Protože rostliny nasazují nové květy a plody, je nutné je hnojit pravidelně po celou dobu vegetace.