Pitný režim je důležitý, voda nestačí. Jak je to s alkoholem a od čeho lékař odrazuje?

Dodržovat pitný režim je ve vedrech základ. Ani zde se však nic nemá přehánět.

Dodržujte pitný režim

Pokud se v parnech vydáte na cesty, mějte u sebe dostatek tekutin. S jejich konzumací by to však lidé neměli přehánět. Nadměrné pití vody – takzvaný akvaholismus – totiž může lidskému tělu uškodit. Víte, jak správně pitný režim dodržovat?

Kdo nepije, může se rychle dostat do stavu dehydratace. Pitný režim je naprosto zásadní, ale i u něj platí pravidlo všeho s mírou. „Ne se splašit a vypít jednou za hodinu třeba litr či dva vody. Tělo si bohužel neumí vodu naakumulovat,“ vysvětlila pro CNN Prima NEWS Hana Střítecká, nutriční terapeutka.

Běžně by měl člověk podle odborníků vypít jeden a půl až dva litry tekutin denně. „Hlídám si to v okamžiku, kdy mě začne bolet hlava,“ přiznala oslovená žena redakci. Další uvedli, že s sebou nosí lahve s vodou a hlídají si, kolik tekutin za den vypijí.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Sledujte RADAR: Česko zasáhne pekelný hic, problém hrozí i dopravě. Zjistěte, jak bude u vás

Jenže ne všechny nápoje se do pitného režimu započítávají. „Sladké nápoje – zejména dnešní limonády – obsahují obrovské množství cukru a organismus nezavodní. Co je určitě nevhodné pro zavodňování, jsou energetické nápoje,“ uvedl praktický lékař Cyril Mucha. Samotnou vodu je podle odborníků dobré doplnit třeba o minerály.

Příjem vyšší než pět litrů? Chyba

„Pokud jsou velká vedra a potíme se, tak je dobré trošičku sodíku, draslíku doplnit. Stačí klasická minerálka. Pokud bychom přistoupili na logiku Čechů, že nejlepší ionťák je pivo, tak si musíme uvědomit, že tam je alkohol,“ zdůraznila Střítecká. „Ale pokud si dá člověk vinný střik, ředěný 1 : 3, problém to není,“ dodal Mucha.

Lékaři ale upozorňují i na to, že vypít více než pět litrů tekutin denně může být nezdravé. „Bohužel i tohle je velký problém. Ledviny už to nezvládají filtrovat, nestíhají to vracet zpět,“ dodala nutriční specialistka. Nadměrné pití vody vedle ledvin může podle lékařů poškodit i srdce nebo oběhový systém. Tekutiny však můžeme doplnit i potravinami bohatými na vodu, jako jsou například ovoce nebo zelenina.

Tagy: