Jak žili Češi před revolucí? Připomeňte si staré časy v Retro muzeu Praha

Chtěli byste se vrátit do minulosti? Žádný problém. V centru Prahy je to možné každý den. A netřeba k tomu ani stroj času. V horním patře historického domu Kotva vám vzpomínky na doby dávno minulé spolehlivě ožijí. A těm, kteří život za minulého režimu nepamatují, ho věrně přiblíží.

Sedací souprava, křesla, také gauč, obývací stěna, televize, rádio... Většina z nás si pamatuje, jak vypadala klasická česká domácnost. Ve střední třídě obyvatelstva často jedna jako druhá. Obývací stěny byly typizované, ti movitější si mohli dovolit křesla z Tuzexu. Vše je k vidění v Retro muzeu.

Přečíst si tu návštěvníci mohou i dobový tisk, třeba úterní Večerník Praha. Anebo časopis oblíbený mezi mladými ABC. „Vycházel do 90. let a vlastně zde jsme z toho udělali takovou malou expozici, aby lidé mohli zavzpomínat, co bylo možné vystříhat a vyrobit,“ připomíná ředitel Retro muzea Robert Vůjtek.

Mnozí pamatují trend – plastovou nerozbitnou domácnost. Z plastů byly ošatky na pečivo, hrníčky nebo lžičky. Zkrátka cokoli se používalo a bylo potřeba, aby to vydrželo co nejdéle.

Z domova metrem na nákup i do práce

A příchozí v Retro muzeu Praha zjistí i to, jak se před padesáti lety cestovalo metrem. Projít si mohou tehdejší turnikety. „Fungovaly tak, že sem se hodila jedna koruna, tady se otevřela zábrana a mohli jste projít dál do metra,“ vysvětluje Robert Vůjtek, ředitel Retro muzea Praha.

A pochopitelně nemůže chybět sekce s dobovými prodejnami potravin. V ní si starší generace mohou připomenout třeba 40 let staré kondenzované mléko nebo oblíbené Bon Pari za symbolickou cenu 11 korun československých a 30 haléřů.

A jaká byla v 70. letech oblíbená každovečerní činnost českých maminek a babiček? Pletení oblečení i bytových doplňků. „Bylo to od sukní, různých úpletů, přehozů až po šály, klobouky a klasické ponožky, protože tehdejší doba byla velmi unifikovaná, švadlenky a každá žena v domácnosti, která měla volný čas, se snažila vypadat lépe než její sousedé,“ říká v pořadu Prima Česko Robert Vůjtek.

Nejen pánové pak ocení sekci, kde si připomenou tankování na čerpacích stanicích. Do aut se tehdy čerpal Normál. Litr za 4,30 koruny československé.

V Retro muzeu se zabaví i děti

Návrat do dětských let pobaví nejen dospělé. V další expozici návštěvníci objeví dobové hračky. Třeba berušku na klíček. Dále dobře známá céčka, Rubikovy kostky nebo natahovací slepičky. Nic z toho nechybělo snad v žádném dětském pokojíčku.

A protože dospělí dobře vědí, že bez práce nejsou koláče, pochopitelně tu nechybí pracovní sekce a třeba už méně oblíbené tzv. píchačky. Kdo už zná pouze čipy, díky kterým se do práce dostává většina z nás, může si tu mechanický způsob označování pracovní doby vyzkoušet.

Stejně jako celý předrevoluční život.

Tagy: