Unikátní Zámek Nebílovy čeká velká proměna. Vrátí se do své původní barokní podoby

Zámek Nebílovy

Zámek Nebílovy

Během tří století vystřídal několik majitelů, značně zchátral a teď se ho správci snaží zrestaurovat do původní barokní podoby. Zveme vás na prohlídku Zámku Nebílovy. Dozvíte se mimo jiné i to, jaké pokrmy šlechta jedla na konci 18. století.

Barokní Zámek Nebílovy, který stojí ve stejnojmenné obci na jižním Plzeňsku, vznikal v letech 1706–1719. Původně byl využíván jako reprezentační rezidence rodiny hraběte Adama Heinricha von Steineau. „Přední křídlo sloužilo jako obydlí velitele nebo majorátního pána, zadní křídlo bylo reprezentační a mělo také funkci hostinskou,“ provádí zámkem v pořadu Prima Česko kastelán Milan Fiala.

V průběhu času zámek vystřídal několik majitelů a za zhruba 100 let se začala psát jeho labutí píseň. Vlastník se přestěhoval a odstartovala zkáza objektu. Tehdy patřil rodu Valdštejnů. „Ten preferoval severočeské zámky a tento areál začal pronajímat pro hospodářské účely, to znamená, že výzdobná podstata zámku začala chátrat. A to chátrání se zastavilo až v roce 1968,“ vypráví Fiala.

V té době do Zámku Nebílovy rozjeli statici, zedníci, řemeslníci a restaurátoři, kteří začali pracovat na jeho záchraně. Jako první přišla na řadu oprava střech a obnova interiérů. Správce teď navíc čekají opravy už jednou opravených interiérů. Důvodem ale není to, že by byly předchozí práce provedeny nekvalitně. „Naším cílem je to navrátit zpátky před opravy z 80. let, které nejsou úplně autentické. Třeba zasklení arkád, to je úplně nová záležitost, to byla italská architektura, která dýchala. I dlažby tu jsou nepůvodní,“ provádí dál zámkem kastelán a ukazuje místa, která se mají změnit.

„Budeme pokračovat nejenom se zafixováním fasád a obnovou interiérů v zadním křídle, rádi bychom rekonstruovali nádvoří. Ono sice vypadá dobře, ale takhle nevypadalo. To je jakási náhražka,“ dodává Fiala.

Původně na nádvoří nebyla ani současná fontána – ta byla vybudovaná až v 90. letech minulého století. Do budoucna by tu měla zůstat, nicméně celé nádvoří se má proměnit tak, aby odpovídalo původní podobě. „Nádvoří je vydlážděné a to je ten stav, kterému se chceme přiblížit, aby návštěvním měl skutečně dojem, že je v barokním objektu,“ vykládá dál Fiala.

Navštívit lze také jídelnu a kromě využití dobově prostřeného stolu mohou hosté nahlédnout i do speciálního menu, které se podávalo na konci 18. století. Jsou tady třeba grilovaného jehněčí hlavičky, malé pečivo plněné račím masem nebo dušení holubi se žampiony a chřestem.

Rekonstrukce zámku je projekt, který se pravděpodobně protáhne ještě na několik desetiletí. Práce restaurátorů jsou nákladné, a proto je nutné jejich financování rozvrhnout na delší časový úsek. To úpravy zahrady jdou výrazně rychleji. Jedna její část se návštěvníkům otevře už příští rok na jaře a bude celá ve stylu francouzského baroka. Už dlouhá léta je nicméně zámek oblíbeným cílem turistů nejen z Plzeňska.

Veřejnost využívá zámek nejen při prohlídkových trasách, pravidelně se tady pořádají také vernisáže, divadelní představení nebo koncerty.

Tagy: