Proč vyšli do ulic? Česká hra odhaluje osudy obyčejných lidí, kteří pomohli svrhnout totalitu

Zanedlouho uplyne 35 let od Sametové revoluce. Dění na pražské Národní třídě je zmapované do sebemenšího detailu. Jak ale vypadaly revoluční dny v Českých Budějovicích, Ostravě nebo Teplicích? Co přimělo lidi vyjít do ulic? Právě to se dá zjistit prostřednictvím nové české videohry Velvet 89. Vývojáři ze studia Charles Games se v ní zaměřili na příběhy obyčejných lidí, kteří přispěli k pádu komunistického režimu.

Studenti, dělníci nebo senioři. Lidé z různých částí společnosti se v listopadu 1989 vydali na náměstí svých měst, aby projevili nespokojenost s vládnoucím komunistickým režimem. Proč se rozhodli ozvat? To musí hráči zjistit v novém titulu Velvet 89 od nezávislého herního studia Charles Games, který je zdarma dostupný na počítačích a také mobilních telefonech se systémem Android a iOS.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Začali s Mrazíkem, úspěch přinesla Operace Flashpoint. Studio Bohemia Interactive slaví 25 let

Nejprve je potřeba najít ty správné postavy v obrovském davu lidí. Velkou roli tu hraje barva oblečení, účes, přítomnost dětí nebo zvířecích mazlíčků a řada drobných detailů.

Velvet 89 začíná v Teplicích. Severočeské město trápí špatné ovzduší a obyvatelé vyrazili na protest proti vládnoucímu režimu. Několik dní před 17. listopadem se schází na místním náměstí. V rukou drží transparenty, v nichž apelují na vedoucí představitele města, aby začali dělat něco se smogem a špinavým vzduchem.

Podstatou Velvet 89 je hledání lidí ukrytých v davu. Hráč dostane popis osob a je na něm, aby rozpoznal konkrétní lidi na shromáždění a vyslechnul jejich příběhy, proč se zapojili do protestů.

Některým došla trpělivost, jiní bojovali proti režimu hudbou a dalším komunistický režim stíhal příbuzné nebo členy rodiny. Děj se ale netočí jen kolem motivace demonstrujících, ale snaží se ukázat i pohled druhé strany: zasahujících policistů či vedoucích zásahu.

Hra vznikla ve spolupráci s odborníky z projektu Příběhy bezpráví a festivalem Jeden svět na školách. Obsah videohry tak stojí na základě výpovědí očitých svědků tehdejších událostí. Součástí hry je 40 příběhů, které jsou doplněné o dobová videa.

Vedle Teplic se hráči vydají také na Národní třídu do Prahy nebo do Ostravy a Českých Budějovic. Celkem Velvet 89 obsahuje čtyři města a pět demonstrací, během nichž vzdor obyvatel vyústil v sametovou revoluci.

Hra spojuje ručně stylizovanou grafiku s historickými záběry. Na pozadí všech shromáždění běží šum davu lidí a dialogy pak doplňují zvuky psacího stroje.

Nejnovější titul z dílny Charles Games doplňuje jejich předchozí oceňované edukativní hry z druhé světové války. Attentat 1942 se stal nejlepší tuzemskou hrou v anketě Česká hra roku 2017, o čtyři roky později studio uspělo ve stejné soutěži s titulem Svoboda 1945: Liberation. I v těchto hrách vývojáři popisovali příběhy prostřednictvím očitých svědků a dobových fotografií či záznamů.

Vedle historických témat se v Charles Games také věnují životnímu prostředí a klimatické změně. Karetní hra Beecarbonize, v níž hráči musí zachraňovat planetu, se dostala mezi finalisty v soutěži Apple Design Awards.

VIDEO: Unikátní hry z československé historie. Navštívili jsme studio Charles Games

Tagy: