Počet reinfekcí s omikronem stoupá. Jaká je pravděpodobnost, že covid chytíte vícekrát?

Lékařka

Vlna varianty omikron, která nejen v České republice přináší rekordní počty nově nakažených, mění dosavadní představy o šíření viru. Zatímco ještě před příchodem omikronu platilo, že počet osob, které prodělají nemoc COVID-19 vícekrát, byl minimální, s omikronem je situace odlišná. Tato mutace snadněji překonává imunitu vytvořenou proděláním nemoci. Vyplývá to z českých i zahraničních dat.

Podle výrobce PCR testů DIANA Biotechnologies tvoří reinfekce už 15 % nákaz: „Což znamená, že prodělání předchozích variant chrání před reinfekcí omikronem přinejlepším pouze z 35 až 40 % (oficiálně prodělalo onemocnění před omikronem zhruba 23 % lidí). Dále je jasné, že omikron již naprosto převládl.“

Například z úterních více než 66 tisíc nakažených bylo v Česku téměř 10 tisíc případů reinfekce. Pozitivnější jsou však čísla v nemocnicích, kde leží s opakovanou nákazou koronavirem pouze 159 pacientů, z nichž 13 potřebuje intenzivní péči. Konkrétní údaje zveřejnil na Twitteru právník Ondřej Dostál (Piráti).

Podle britských odborníků souvisí možná reinfekce s různými faktory. Například data ukazují, že je toto riziko vyšší u neočkovaných lidí a potenciálně u těch, jejichž předchozí infekce byla mírnější s nižší imunitní reakcí.

Závisí také na variantě, kterou byl před tím člověk nakažen. Pokud člověk prodělal omikron, nemusí se příliš opětovné nákazy stejnou mutací (omikronem) obávat. Zatímco, když dříve prodělal třeba variantu delta či alfa, budou jeho ochranné látky vůči omikronu méně účinné. Zkrátka promoření deltou na omikron nestačí.

Na druhé straně se řada zahraničních i tuzemských expertů obává, že mírnější průběh nemoci v souvislosti s omikronem vytvoří méně protilátek a že tedy člověk může omikron chytit i opakovaně. Jak dlouho imunita jednoho prodělání pacienta chrání, není jasné.

Podle vědců z Imperial College London, kteří zohlednili řadu faktorů, byl omikron spojen s 4,38 až 6,63krát vyšším rizikem reinfekce ve srovnání s deltou. Vědci zároveň dodávají, že imunita po předchozí nákaze klesá za šest měsíců z 85 % na hodnoty maximálně kolem 30 %.

Tagy: