Jde si pro mě Tálibán, matky prosí o záchranu dětí. Problémy v Kábulu mají i cizinci

Poté, co se Tálibán zmocnil Afghánistánu, vypukl chaos. Lidé se zoufale snaží ze země uprchnout, klíčová jsou letiště, protože pozemní hranice jsou z velké části pod kontrolou ozbrojenců. Na letišti v Kábulu se proto tísní tisíce lidí, kteří toužebně sledují vzlétající stroje. Cesta k nim je však velmi komplikovaná, vchod kontrolují Tálibové a bez zahraničního cestovního pasu nenechají nikoho projít. Evakuační lety tak startují někdy i poloprázdné.

Větší vojenská letadla jsou schopna přepravit i stovky lidí, mnohdy je však obsazeno jen několik sedadel. Důkazem je německé letadlo, které s kapacitou 150 míst z afghánského hlavního města Kábul vzlétlo jen se sedmi lidmi na palubě.

Evakuaci komplikují tálibánci i vojáci západních zemí. Radikální islamisté letiště kolem dokola obklíčili a nikoho, koho neuznají za vhodného, nenechají projít. Pro vstup požadují předložení zahraničního cestovního pasu. Cizinci, kteří ze země chtějí odletět zpět domů, pak tvrdí, že tlačenicí zoufalých Afghánců nedokážou projít, píše web Daily Mail.

Odhadem se před dvěma vchody letiště Hamída Karzáího tísní zhruba 50 tisíc lidí, většina z nich jsou Afghánci. Přes dav se nemohou dostat ani lidé ze Západu. „Na kábulském letišti je stále tlačenice zoufalých lidí. Nemůžeme se dostat na palubu letadla,“ napsal britský bývalý mariňák Paul Farthing. Ten v rozhovoru pro Mail Online dodal, že situaci někdy komplikují i američtí vojáci.

„Střeží bránu na letiště. Nechtěli nás tam pustit, protože se venku strhla mela a místní se snažili dostat dovnitř. Aby se lidé od plotu vzdálili, vypálili nad jejich hlavami salvu varovných výstřelů. Tím ale dav ještě více vyděsili,“ komentoval situaci Farthing. Lidé totiž netušili, kdo a odkud střílí, a začali panikařit.

Norku a Američanku vojáci USA nepustili

Ve vyděšeném davu byla i jeho norská manželka a americká kamarádka. Obě se měly k letišti v určitý čas dostavit podle instrukcí jejich ambasád. I přesto je z letiště američtí vojáci vykázali. Z běsnící masy lidí se nakonec dostaly do bezpečí.

Lidé jsou naprosto zoufalí. Nadále žádají o pomoc vojáky, kteří drží stráž u severní brány letiště. Situace došla tak daleko, že lidé prostrkují děti plotem směrem k vojákům, aby je do letadel posadili. „Prosím, Tálibán si pro mě jde,“ křičela s žádostí žena na ochranku. Další ženy se přidávaly a prosily, aby je vojáci nechali projít.

Situaci v Kábulu hodnotí i Němka Vanessa Faiziová, která v Afghánistánu navštívila rodinu. Nyní se snaží dostat zpět domů ke svému snoubenci. „Lidé jsou ušlapáni, dokonce i děti. Dostaňte nás pryč,“ plakala ve videu pro německý deník Bild.

Podle bývalého britského mariňáka je kábulské letiště zónou absolutní katastrofy. „Lidé jsou ušlapáváni, riskují své životy tím, že lezou na podvozky letadel krátce předtím, než vzlétnou. Je to naprostý chaos,“ komentoval. Doplnil, že to, kdo se dostane na palubu letadla, je doslova loterie.

Tagy: