Jděte domů, vyháněla IKEA ruské zákazníky. Před obchody se tvořily obří fronty

Kvůli válce na Ukrajině se řada evropských a amerických společností rozhodla přerušit své fungování na ruském trhu. Mezi ně se řadí i řetězec IKEA, který oznámil, že od 5. března uzavře všech 17 prodejen v zemi. Rusové si tak na poslední chvíli chtěli pořídit zásoby levného sortimentu. Tvořily se nekonečné fronty, které dlouho pracovníci obchodu marně rozháněli.

Řetězec IKEA se připojil k řadě evropských a amerických společností a stahuje se z ruského trhu. Důvodem je válka na Ukrajině. Od soboty 5. března si tak Rusové musí na dobu neurčitou na levný nábytek švédské společnosti nechat zajít chuť.

Právě to stovky – možná i tisíce – lidí vyhnalo tento týden z domovů. Před sedmnácti prodejnami v zemi se tvořily nekonečně dlouhé fronty. Cíl Rusů byl jednoduchý, nakoupit co nejvíce zásob. Poté, co firma oznámila své rozhodnutí, se situace v obchodech dennodenně opakovala. Od samotného rána do zavírací doby se před pobočkami tvořily obří fronty.

Příliv zákazníků byl tak velký, že ani sami prodejci netušili, jak s nimi naložit. Příkladem je situace v prodejně v Moskvě, uvádí web Insider. V obchodním centru se srocovaly stovky lidí, kteří hodiny čekali ve frontě. Zaměstnanci zákazníkům doporučovali, aby fronty opustili a šli domů, protože jim bylo jasné, že je do zavírací doby nemají šanci obsloužit. Nikdo však neposlechl, do poslední chvíle čekali.

Chování Rusů někteří lidé na sociálních sítích odsuzují. „V době genocidní války Ruska proti Ukrajině Rusové vycházejí do ulic a... spěchají do IKEA, aby si koupili nábytek před jejím uzavřením v Rusku. Míra lhostejnosti k válečným zločinům páchaným jejich zemí se vymyká jakékoliv představivosti,“ napsal k fotografii stovek zákazníků německý odborník na východní Evropu Sergej Sumlenny.

IKEA se svým rozhodnutím stáhnout se z Ruska připojila ke společnostem jako Apple, Nike, H&M, Disney či Warner Bros. Ruští občané netuší, na jak dlouho zemi opouštějí. Podle odborníků se bude situace nadále zhoršovat, zahraniční maloobchodníci totiž s postupem času nebudou moci své prodejny zásobovat. Na vině jsou dopravní společnosti jako FedEx, DHL, UPS nebo Maersk, které přestaly zboží do Ruska dovážet.

Tagy: