Je pořízení bezsrstého plemene řešením pro alergiky?

Prima Mazlíček: Lidé a alergie na zvířata

Alergie je noční můra všech milovníků zvířat. Když vám v mazlení chlupáčů překážejí uslzené oči, kýchání, nebo dokonce dušení, není to nic příjemného. Alergikům svitne naděje, když objeví bezsrsté plemeno psa, kočky nebo morčete. Kde nejsou chlupy, nemůže být ani alergie, že? My jsme pátrali po tom, jestli je to pravda.

Jak taková alergie vůbec vznikne? V první řadě je ke vzniku potřeba genetická dispozice a kontakt imunitního systému s alergenem. Aby alergik začal reagovat, stačí být v místnosti s věcmi, které přišly do kontaktu se zvířetem. Někteří alergičtí milovníci zvířat chtějí na alergii vyzrát pořízením tzv. hypoalergenního mazlíčka. Jenomže ani tak nemají po starostech.

„Hypoalergenní zvíře je touhou mnoha majitelů, ale dá se říct, že takové plemeno prostě neexistuje,“ vysvětluje imunoložka Eva Daňková. „Alergeny jsou totiž bílkoviny, které zvířata vylučují kožními žlázkami, slinami i močí, takže ani nahatá plemena nejsou plemena bez alergenů,“ vysvětluje.

„Existují čističky vzduchu, zvlhčovače, luxy se speciálními filtry nebo prostředky na mytí zvířátek, ale i ty sníží množství alergenu jen částečně. U velmi citlivých lidí žádné hypoalergenní zvířátko nepomůže,“ upozorňuje Daňková.

Jak se trpí odvážlivcům

Lucie Pokorná je jedním z odvážlivců, kteří se potýkají s těžkou alergií, ale i přesto hned po odstěhování od rodičů neváhala a pořídila si psa. Nyní má chovnou stanici amerického bezsrstého teriéra, který je bez chlupů jako pekingský naháč, zároveň v sobě má ale i neohroženého teriéra.

„Když není pes chlupatý, tak se v něm nedrží tolik prachu a slin, ale není to úplně tak, že si řeknete, že máte bezsrsté plemeno a je to na alergii super, to určitě ne,“ vysvětluje Lucie. „Je to s nimi náročné... Všude, kde psi leží, jsou potahy, abych to mohla každý týden vyprat, každý týden musím psy umýt, podlahu vytírám každý den. Díky tomu to relativně jde. Bez léků se ale vůbec neobejdu, občas se mi alergie rozjede hodně, a to až do kortikoidových injekcí. Navíc zvládám jenom svoje psy, když hlídám jiná nahatá plemena, tak mi to vadí,“ přiznává.

Pokud vás tedy trápí alergie, a i přesto uvažujete nad pořízením čtyřnohého přítele, berte prosím v potaz tyto věci. Budete muset být v maximálně sterilním prostředí, a to není zrovna časově nenáročná věc. Když si k tomu navíc přičtete ještě procházky, musíte uznat, že se vám život obrátí naruby. Odměnou vám samozřejmě bude nekonečná zvířecí láska, která rozhodně stojí za všechny útrapy.

Tagy: