Je to na facku. Nejsou důkazy, zvítězilo pološílenství, pustili se politici do Mynáře

Hradní kancléř Vratislav Mynář

Co Čech, to politik! (405)

Hradní kancléř Vratislav Mynář by měl vážit slova, shodli se v pořadu Co Čech, to politik! na CNN Prima NEWS bývalý šéf české diplomacie a současný místopředseda ČSSD Tomáš Petříček a bývalý ministr financí z ODS Vlastimil Tlustý. Reagovali na Mynářova slova, že za požár jeho restaurace v Osvětimanech mohou částečně média.

„Nepřeji nikomu nic zlého, ale je dobré vážit slova. Takové reakce do veřejného prostoru nepatří. Nejsou důkazy a nevíme, kdo za tím stojí. Vše se prošetřuje,“ řekl v souvislosti s kauzou požáru v Osvětimanech exministr Petříček.

Mynář událost spojil se „štvavou nenávistnou kampaní médií“ a některé novináře obvinil z toho, že ohrozili životy jeho dětí a rodiny. Hasiči ale tvrdí, že vyšetřování příčin požáru restaurace ještě neukončili.

Podle exministra Tlustého jednal kancléř v emocích. „Jakmile se z něčeho stanou vášně, jde rozum stranou. Jsou pak hysterické reakce, to je na facku. Tady nehraje roli žádný rozum. Nic o případu nevíme, zvítězilo pološílenství,“ prohlásil Tlustý.

Mynář svůj výrok řekl ve speciálně natočeném videu, které bylo zveřejněno přímo na stránkách Hradu. Nabízí se tak otázka, zda s tímto názorem kancléře souhlasí i sám prezident Miloš Zeman.

„Nevím, jak moc je s tím prezident ztotožněný, ale média mohou být občas opravdu nebezpečná. Tady však víme příliš málo a souhlasím, že je potřeba vážit slova a nechat prostor pro vyšetřování,“ podotkl slovenský exministr zahraničí Milan Kňažko.

Mynář měl být v objektu s celou rodinou

Hospoda v dřevěné budově v Osvětimanech na Uherskohradišťsku shořela minulé úterý, škoda dosáhla podle prvních odhadů zhruba 20 milionů korun. Zjišťování příčiny potrvá podle dřívějšího vyjádření mluvčí hasičů delší dobu. „Závěr bude otázkou několika týdnů,“ řekla mluvčí krajských hasičů Lucie Javoříková.

Na místo byl povolán psovod se psem vycvičeným na vyhledávání akcelerantů hoření i specialisté z odboru kriminalistické techniky a expertiz z Frýdku-Místku. Podle policie vyšetřovatelé pracují s možnostmi, že požár vznikl z nedbalosti, kvůli technické závadě, nebo že byl založen úmyslně.

V době jeho vzniku podle vyšetřovatelů v objektu nikdo nebyl. „Ten den, kdy se to stalo, jsem tu měl se svou rodinou trávit prodloužený víkend. A jen onemocnění mého syna znamenalo to, že jsme zůstali v Praze, a ne v Osvětimanech. Nechci ani domyslet, jaká hrůza se mohla stát,“ prozradil Mynář ve videu.

Tagy: