Šikana na brněnské škole: Synové se zhroutili, říká matka. Napjatou situaci řeší inspekce

Jednou z brněnských škol otřásá šikana.

Šikana mezi dětmi jako problém na ZŠ v Brně

Šikana mezi dětmi, násilné chování v hodinách i o přestávkách nebo drobné krádeže. Podle některých rodičů dlouhodobý problém Základní školy Kotlářská v Brně. S šikanou může souviset i lednová sebevražda jednoho z žáků. Zřizovatel, městská část Brno-střed, o situaci jednal s ředitelem školy, rodiči i učiteli.

Místo klidných prázdnin zažívají někteří rodiče žáků brněnské základní školy Kotlářská šok. Šikana mezi školáky na druhém stupni prý byla téměř na denním pořádku. „I moji synové byli šikanovaní po dlouhou dobu, ale nevěděla jsem to. Můj syn se zhroutil, druhý je v psychiatrické péči, protože to také neunesl. U mých dětí šlo zejména o šikanu psychickou, ale byly tam i známky šikany fyzické,“ popsala CNN Prima NEWS Monika Sehnalová.

ČTĚTE TAKÉ: Šikanu v zaměstnání zažilo 30 procent Čechů. Opakované projevy nejsou výjimkou

„My jsme znepokojení, máme na škole dva syny. Myslíme si, že do jisté míry se takové věci dějí i na jiných školách, ale nám jde o to, aby s dětmi někdo pracoval, aby tam byla prevence a nemuseli jsme mít strach,“ uvedli další rodiče.

Problémy se nejspíš vyostřily na začátku letošního roku, kdy jeden z žáků spáchal mimo školu sebevraždu. Její okolnosti odmítá ředitel školy komentovat. „Je mi z toho hrozně smutno. Přemýšlím, co jsme udělali, že jsme se dostali do této situace. Nemůžu říct, že nemáme problém, že všechny děti objímají druhé, ale řešíme to. Nic nestrkáme pod pokličku,“ uvedl ředitel.

Škola řeší i další spory

Vyhrocenou atmosférou už se zabývá zřizovatel školy. Radní městské části ale zatím důvody pro odvolání ředitele či jiné změny nenašli. „Teď se k nám dostávají názory, že někteří učitelé, rodiče stojí za ředitelem. Strany jsou dvě a my se v tom snažíme nějakým způsobem zorientovat,“ řekl 2. místostarosta městské části Brno-střed Martin Vrubel (KDU-ČSL).

Situací ve škole se už zabývá vedle městské části Brno-střed také školní inspekce. Sebevraždu chlapce vyšetřuje policie. „Vzhledem k okolnostem a k tomu, že se jednalo o nezletilou osobu, nebudeme k případu poskytovat žádné další informace,“ nechal se slyšet policejní mluvčí Petr Vala. Školou vedle údajné šikany otřásají také spory mezi pedagogy, vedením školy a rodiči, které vedly k odchodu několika učitelů i asistentek.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Kauza šikany ve škole v Blovicích. Město odvolalo ředitelku, i přes stížnosti bude dál učit

Tagy: