Pavel je jako chytrá horákyně, říká expert. Místo šlapání vládě na paty kličkuje, vysvětlil

Politolog Lukáš Jelínek

K věci (30)

Prezident Petr Pavel má za sebou rok ve funkci. Podle politologa Lukáše Jelínka se mu podařilo, že Hrad už je opět důstojným místem a neznějí odtamtud urážky. Na druhou stranu podle něj všichni čekali, že bude vládě šlapat na paty, což se neděje. „Místo toho jsme sledovali kličkování,“ uvedl Jelínek v pořadu K věci na CNN Prima NEWS.

Petr Pavel je jako prezident velmi opatrný. „Sliboval, že bude prezidentem, který bude spojovat, moderovat, rozvíjet nebo kultivovat dialog na domácí politické scéně, a to se mu nedaří,“ vysvětloval Jelínek ve vysílání CNN Prima NEWS.

ČTĚTE TAKÉ: Pavel vrátil úřadu důstojnost, chválí prezidenta expert. Řekl, na čem ještě musí zapracovat

Podle něj řada lidí doufala, že bude Pavel korigovat vládní politiku a že bude vládě šlapat na paty v okamžiku, kdy bude necitlivá zejména v sociálních otázkách. To se ale neděje, prezident podle Jelínka kličkuje. „Ať už se to týkalo valorizace důchodů nebo konsolidačního balíčku. Pavel nevetoval žádný návrh,“ zdůraznil politolog.

Jelínek míní, že si na to Pavel zkrátka netroufl. „Mám pocit, že se bojí, že by takový krok v politické diskuzi neustál, a proto se raději soustředí na to, v čem je pevnější v kramflecích,“ narážel na prezidentovy cesty do regionů i zahraničí. „Je to pro něj určitě pohodlnější, než se doučovat domácí politiku. Pokud to ale neudělá, budeme na něj vzpomínat jako na velmi slabého prezidenta,“ doplnil.

Pavel se podle něj snaží být nadstranický, veřejné mínění to tak ale zřejmě úplně nevnímá. „Když řekne: ‚Reformy jsou důležité, možná dokonce mohly být i tvrdší, ale vlastně v zásadě vládu chápu, a proto její kroky podporuji,‘ tak to je stanovisko chytré horákyně, které je i pro mě často velmi nedostatečně vysvětlené,“ dodal Jelínek.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Z Pavlova slibu nezbylo po roce nic, říká Kulidakis. Ale nedělá ostudu, opáčil Schmarcz

Tagy: