Jeřábi popelaví čím dál častěji zimují v Česku. Problémem jsou však vypuštěné rybníky

O obě mláďata jeřábů mandžuských se jejich zkušení rodiče Amálka a Albert vzorně starají. Mláďata dostávají třikrát denně míchanici a hmyz, který jim rodiče nosí na špičce zobáku, odkud ho mláďata sezobávají.

Záchrana jeřábů popelavých

Ochránci zvířat stále častěji zachraňují jeřáby popelavé, kriticky ohrožené ptáky, kteří u nás v posledních letech zimují. V uplynulých dnech tahali už tři jeřáby, ketří uvízli v hlubokém bahně vypuštěných rybníků na Českolipsku. Dva se bohužel už zachránit nepodařilo, jeden vysílený pták ve vážném stavu skončil v záchranné stanici Huslík v Poděbradech.

Jeřáby popelavé matou vyšší teploty

Jeřábi popelaví obvykle zimují na jihu Evropy. V posledních letech díky mírným zimám a oteplování ale roste počet jedinců, kterým se ze severu z Německa nechce letět až tak daleko a spokojí se středoevropským klimatem. Protože sněhu už nebývá tolik co dřív, nemají problém najít si dostatek potravy.

Smutný příběh uvízlých jeřábů

Přes den se pohybují po polích, na noc se ale stahují na mělké vodním plochy, kde se cítí bezpečně před predátory. Dostávají se ale bohužel i do rybníků vypuštěných po výlovech, kde se bahno může proměnit ve smrtelnou past. „Za jediný týden jsme jen na Českolipsku zaznamenali hned tři smutné případy jeřábů uvízlých v bahně, ze kterého již bohužel nebyli schopni vzlétnout. Jednoho jsme objevili již mrtvého. Druhého se nám sice z bahna podařilo vytáhnout, ale byl již naprosto vyčerpaný, prochladlý a záhy také uhynul. Ve třetím případě byl jeřáb ještě schopen převozu do záchranné stanice, kde se o něj nyní starají a brzy snad bude moci být vypuštěn zpět do volné přírody,” popisuje terénní ornitoložka Zoo Liberec Markéta Ticháčková, která se jeřábům dlouhodobě věnuje.

Lidé si je pletou s pštrosy

Jeřábi popelaví s výškou až 130 centimetrů patří mezi největší ptáky, které u nás můžeme zahlédnout. „Lidé často volají, že někomu utekli pštrosi,“ usmívá se Ticháčková. Kdysi byli na našem území zcela vyhubeni, od devadesátých let minulého století se u nás ale stále častěji objevují. Monitoring jeřábů popelavých ornitologům usnadňují speciální GPS-GSM vysílače, které za účelem výzkumu a ochrany Markéta Ticháčková umístila na různé jedince, z toho 3 z nich se právě teď pohybují na Českolipsku. „Vysílačky mapují, kde tito jeřábi nocují. A tam také většinou tráví noci i celé hejno. To je pro nás obrovská výhoda, protože každé ráno pak můžeme na jisto jezdit kontrolovat přesné lokality, jestli tam neuvízl nějaký další nešťastný jeřáb,“ dodává Ticháčková.

Tagy:
ptáci Německo Evropa jeřáb Česko okres Česká Lípa Zoologická zahrada Liberec Jeřábi popelaví