Tepelná kupole svírá Evropu. Jak meteorologický jev funguje a jak ovlivňuje počasí v Česku?

Vedra v Evropě mohl způsobit i jev heat dome. (Ilustrační foto)

Jak během veder cestovat v autě?

Evropu zachvátila vlna spalujících veder. Nejvíce ji pociťují na jihozápadě světadílu, kde místy teploty přesahují i čtyřicítky. Svůj podíl na extrémním počasí má tzv. heat dome (do češtiny volně přeloženo jako tepelná kupole), píše server Severe Weather Europe. „Kupole“ se nyní měla rozpadnout a zbytky teplého vzduchu z ní pravděpodobně dorazily i do Česka.

Jev heat dome, pro který čeština nemá oficiální překlad, se v srpnu objevil na jihozápadě Evropy. Nyní ovládá jižní a střední oblast světadílu a zasáhne i Britské ostrovy, upřesňuje Severe Weather Europe.

ČTĚTE TAKÉ: Extrémní vedra způsobují i silné pocení. Co dělat, když antiperspirant nestačí?

Jde o tlakovou výši, která se dlouho drží na jednom místě. „Kvůli tomu se dlouhodobě a abnormálně prohřívá vzduch,“ vysvětlil David Prantl z portálu In-počasí pro CNN Prima NEWS. Kupole se podle něj nyní rozpadla. „Zbytek teplého vzduchu teď proudí k nám,“ dodal.

Meteorologové ČHMÚ však původ extrémních veder v Česku „kupoli“ nepřipisují. „Velmi teplý vzduch se do střední Evropy dostává po zadní straně tlakové výše nad Pobaltím,“ vysvětlil meteorolog Tomáš Mejstřík pro CNN Prima NEWS.

Evropa se bude vlivem globálního oteplování potýkat s letními přílivy veder i v příštích letech, navíc s mnohem „razantnějšími“. Řekl to klimatolog Václav Cílek v rozhovoru pro CNN Prima NEWS. Klimatické změny mají vliv i na podmínky heat dome, i když se jev podle Prantla vyskytoval vždy. „Kvůli klimatické změně jsou vedra při těchto podmínkách intenzivnější,“ upřesnil pro CNN Prima NEWS.

Jev vznikal i v Česku

Češi právě zažívají zřejmě nejteplejší týden roku, informoval ČHMÚ na sociální síti X. Teploty vystoupají nad tropické třicítky, místy teploměry naměří dokonce 35 °C. Hodnoty z předchozích let však nepředčí. „V minulých letech se vyskytly i výraznější vlny veder, při kterých heat dome vznikl přímo u nás,“ podotkl Prantl.

Horké počasí skončí v tuzemsku v sobotu, uvedl ČHMÚ. „Poté bude přes naše území od severozápadu přecházet zvlněná studená fronta,“ upřesnil Mejstřík pro CNN Prima NEWS. O víkendu se začne ochlazovat nejprve v Čechách, od neděle teploty klesnou i na Moravě.

Během pracovního týdne však Čechy výheň nemine. Teploty na našem území se budou do pátku pohybovat okolo třicítky. Vrcholem bude zřejmě středa. Meteorologové na tento den hlásí až 35 °C, na jihovýchodě dokonce teploty vyšplhají až k 37 °C.

Nejméně týden by měla úmorná vedra setrvat i v dalších zemích jižní, střední a západní Evropy. Nejtepleji bude v příštích dnech ve Francii a zemích Beneluxu, extrémní teploty zasáhnou také Pyrenejský poloostrov, Itálii a Balkán, informuje Severe Weather Europe.

MOHLI JSTE PŘEHLÉDNOUT: Horko zabíjí, i běžné činnosti mění v riskantní záležitost. Experti popsali smrtící mechanismus

Tagy: