Ježci se chystají na zimu. Kdy potřebují naši pomoc?

Přípravy na zimu neprovádíme během podzimu jen my, ale i mnohá divoká zvířata. Pro ně však nepřipravenost může končit i smrtí. Ježci narození v pozdním létě často nestihnou včas dorůst do potřebné velikosti a vytvořit si dostatek tukových zásob, aby mohli zazimovat. V takovém případě potřebují pomoc zkušených odborníků ze záchranných stanic.

Zazimování není jen dlouhým zimním spánkem, ale jde o zásadní změnu fyziologie jedince. U savců, kteří zimují, se snižuje tělesná teplota, zpomaluje se dýchání i srdeční rytmus, mění se krevní oběh i metabolismus. Zazimování je evoluční výhodou, která zvířatům umožňuje přežít období, kdy nemají dostatek potravy. Jedinec, který nezazimuje, bez pomoci zemře. K zimnímu spánku se ježci obvykle ukládají až do konce listopadu – záleží na teplotě, dostupnosti slunečního světla a potravy i zdravotním stavu jedince. Nabírání váhy je obzvláště složité pro samice, které se na rozdíl od samců musí starat o pozdní mláďata.

Ježci mohou začít zimovat při minimální váze 450 gramů, mnohem lépe se jim však vede při alespoň 600 gramech. Ne každý ježek, kterého však v zimě potkáte na noční vycházce, potřebuje vaši pomoc. Pomoc potřebují ježci, kteří jsou podvyživení, zranění či nemocní. Zvláštní pozornost si zasluhují i ježci, na které narazíte během celého roku ve dne – může jít o ztracené osiřelé mládě, ale i o matku, která jen hledá potravu. Pokud si nejste jistí nebo usoudíte, že jste narazili na ježka, který pomoc potřebuje, kontaktujte nejdříve záchrannou stanici (kontakty najdete na stránkách Zvíře v nouzi). Ježci totiž patří mezi chráněné druhy a pečovat o ně smí jen odborníci.

Díky zazimování dokáží ježci přežít několik měsíců bez jídla či vody – vystačí si se zásobami z podzimu. Pokud vaši zahradu ježci obývají, i vy jim můžete pomoci připravit se pořádně na zimu a získat cenné tukové zásoby. Nabídnout jim můžete speciální krmivo pro ježky či granule a konzervy pro kočky. Nikdy je ale nekrmte chlebem, mlékem (ježci netráví laktózu a mohou po jejím pozření i zemřít) nebo červíky (některé druhy červů jsou pro ježky sice lahodnou pochoutkou, ve větším množství však mohou způsobit závažné zdravotní problémy).

Tagy: