Jochová: Rodiče nejsou dva muži či ženy. Boj za duhové rodiny neukončíme, slíbila Horáková

Jana Jochová

Jana Jochová o manželství pro všechny

Nemůžeme lhát dětem a tvrdit, že rodiče dítěte jsou dva muži nebo dvě ženy, řekla ve vysílání CNN Prima NEWS předsedkyně Aliance pro rodinu Jana Jochová. Právnička iniciativy Jsme fér Adéla Horáková kritizovala, že v Česku nemají všichni stejná práva.

Svazek dvojice lidí stejného pohlaví by se mohl nazývat partnerstvím, nikoli přímo manželstvím, předpokládá jeden z pozměňovacích návrhů novely občanského zákoníku o zakotvení manželství i pro homosexuály. S tím ale nesouhlasí předsedkyně Aliance pro rodinu Jana Jochová. „Redefinice manželství s sebou přináší i redefinici rodičovství. S návrhy, které dávají stejnopohlavním párům rodičovská práva, nesouhlasíme. Nemůžeme lhát dětem a říkat, že rodiče jednoho dítěte jsou dva muži nebo dvě ženy. Mohou to být osoby blízké, ale ne rodiče,“ řekla Jochová ve vysílání CNN Prima NEWS.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Starostovi Řeporyjí hrozí až tři roky vězení. Před soud půjde kvůli výrokům o Palestincích

Ministr zemědělství Marek Výborný (KDU-ČSL) by chtěl zakotvit v Ústavě ochranu manželství jako svazku muže a ženy. „Víme, že Ústavní soud může na základě podnětu nějakých aktivistů říct, že Poslanecká sněmovna má upravit manželství, aby to bylo něco jiného. Neradi bychom se v Česku dočkali toho, aby Ústavní soud zasahoval do práv poslanců, kteří podle nás jsou jediní oprávnění říct, jak má manželství vypadat,“ řekla Jochová.

Názor, že manželství je svazek muže a ženy a má výjimečnou hodnotu, zastává i ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL). „V tomto ohledu to tak má zůstat. Pokud jde o registrované partnerství, představili jsme návrhy změn několika zákonů, kde řešíme narovnání práv, včetně toho, že podporujeme, aby se to nejmenovalo ‚registrované partnerství‘, ale jen ‚partnerství‘, protože to není žádná registrace, žádný technický úkon,“ řekl Jurečka.

Boj za rovná práva

Právnička iniciativy Jsme fér Adéla Horáková kritizovala, že v Česku nejsou stejná práva pro všechny. „Zkuste představit situaci, kdy všichni v této zemi mohou vstupovat do manželství, nabídnout svým dětem právní ochranu, ale vy nemůžete. Jak by vám bylo? Rovnoprávnost nezná kompromisy a dokud ‚duhové rodiny‘ a stejnopohlavní páry nebudou mít stejná práva jako mají jiné rodiny, tak se naše práce nezastaví,“ popsala Horáková.

Podotkla, že proti manželství muže a ženy nic nemá. „Bude i nadále. Jde o slovo ‚pouze‘. My říkáme, že do něj mohou vstupovat i ostatní. Cíl této novely není chránit manželství muže a ženy. Cílem je zakázat manželství stejnopohlavních párů v ústavním zákonu, protože jeho změna je potom složitější,“ řekla Horáková.

Tagy:
Marian Jurečka manželství právo Česko Jana Jochová Aliance pro rodinu Ústavní soud České republiky Občanský zákoník Adéla Horáková