Jsem „cukrářský pošuk“, říká o sobě Vlad Ryasnyy. Nejlepší reklamou jsou ohlasy zákazníků

Vlad Ryasnyy, Sugar Life, Naděje české gastro scény

Během svého studia oboru gastronomie na hotelové škole v pražském Bráníku si prošel Vlad Ryasnyy spoustou soutěží a různými praxemi ve známých pražských podnicích. Díky umístění na předních místech se dostal do Juniorského národní týmu České republiky a prezentoval ČR na světových soutěžích v gastronomií. Zúčastnil se cukrářských kurzů po celé Evropě a získal zkušenosti. V současnosti působí jako lektor v cukrářské akademií HF Pastry Academy od Heleny Fleglové, kde předává své zkušenosti. Je zakladatelem značky Sugar Life, která se zaměřuje na výrobu sladkostí s dlouhou trvanlivostí a prémiovou kvalitou. Úspěšný e-shop chce přenést i do kamenné prodejny v Brně. A nejnovější úspěch? Společnost MAKRO ČR si cukráře, který vymyslel i recept na veganské makronky, vybralo do projektu NADĚJE ČESKÉ GASTRO SCÉNY.

NADĚJE ČESKÉ GASTO SCÉNY

Jedná se o dlouhodobou iniciativu makro, která podporuje talentované profesionály napříč gastronomií v České republice. Projekt si klade za cíl identifikovat a ocenit kuchaře, baristy, cukráře a další gastronomické osobnosti, kteří projevují vysokou míru talentu, originality a pracovitosti.

Naděje České Gastro Scény

Jak jste se dostal ke své kariéře v gastronomii?

Byla to moje zvědavost ochutnávat nové suroviny, kombinace a výrobky, které ještě v tu dobu v ČR neexistovaly a nebyla možnost cestovat. Nic jiného mi tedy nezbylo, než to sám začít zkoušet a připravovat. V České republice byl mým prvním učitelem italský šéfcukrář Daniele Combi v podniku La Bottega a La Cucina. V průběhu mé kariéry jsem pak pracoval i jako zástupce šéfa Ivety Fabešové v podniku IF Café a působil zároveň jako cukrářský lektor v cukrářské akademií IPPA, kde jsem asistoval i cukrářským mistrům z celého světa.

Co je pro vás největší inspirací při tvorbě nových receptů?

Největší inspirace je různorodost kultur z celého světa a okolí (příroda).

Jaká je vaše oblíbená kuchyně a proč?

Korejská a japonská. Pestrost a harmonie chutí. Občas neobvyklý vzhled a zpracování.

Jaké jsou největší výzvy při vaší práci a jak se s nimi vypořádáváte?

Každý den je velká výzva a důležité je se nebát a jít dál.

Jaké jsou vaše oblíbené suroviny a jak je používáte ve svých receptech?

Nemám oblíbené suroviny. Jsem dost otevřený ke všemu. Jednou to bude čokoláda a ořechy, dále květiny a koření a následně lesní nebo tropické ovoce. Ale japonský citrus yuzu miluju ze všeho nejvíc. To aroma je nepopsatelně skvělé a chuť je ještě lepší.

Jaký je váš největší kulinářský úspěch?

Začít podnikat.

Co byste doporučili amatérským kuchařům, kteří chtějí zlepšit své dovednosti v kuchyni?

Zkoušet, experimentovat a dělat podle sebe, ale přitom se nebát ptát na názory jiných.

Proč myslíte, že si vás Makro vybralo do projektu NADĚJE ČESKÉ GASTRO SCÉNY?

Je to doposud veliké a nečekané překvapení, ale pro svůj obor žiju a tento faktor to mohl ovlivnit.

Jaká jsou vaše nejoblíbenější jídla k vaření a proč?

Cokoliv s rýží. Miluju japonskou rýži, její texturu, chuť a aroma.

Za značkou Sugar Life stojí cukrář Vlad Ryasnyy

Nabízí makronky, džemy, karamely, nugát a další sladké dobroty. Zakládají si na originálních příchutích a kvalitních surovinách. Vše vyrábí ručně, z těch nejlepších ingrediencí a bez umělých konzervantů. Používají pouze belgickou čokoládu Barry Callebaut a ovocná pyré z ovoce v té nejlepší kondici. Jediným konzervantem, navíc přírodním, je cukr. Přesto, díky jejich cukrářským znalostem a technologii výroby, nejsou produkty přeslazené.

Jaké jídlo byste čtenářům doporučil, kdyby chtěli rychlé na přípravu a levné s ohledem na suroviny?

Gyoren bap. rýže, kapka sezamového oleje a sójové omáčky, kousek másla a volské oko. Případně doplnit o nori či gochugaru (chilli vločky). Vše pouze promíchat a levné, rychlé jídlo je na světě. Případně doplnit o marinovanou či fermentovanou zeleninu.

Nedávno otřásl skandál Neapolí: Vyhlášený pekař veřejně propagoval pizzu s ananasem, byl považován za „vlastizrádce". Napadá vás něco podobného v české kuchyni, co byste řekli, to nikdy!

Jsem otevřený ke všemu a myslím si, že špatné kombinace neexistují. Záleží, kdo a jak to připravil. Ale neumím si představit zavináče se šlehačkou a jiné absurdity.

Kdo vás inspiroval a inspiruje z cukrářských mistrů ať českých nebo světových?

Ze zahraničních nesmí chybět Yun Eunyoung ze Seoulu a Jordi Bordas z Barcelony, díky nim jsem si dost vybudoval svůj vlastní směr tvorby. V ČR je to Iveta Fabešová, Daniele Combi a Helena Fléglová a z kuchařů obdivuji Radka Davida.

Panuje mezi kuchaři, cukráři, baristy rivalita?

Mezi jednotlivými obory ne, ale mezi kuchaři a kuchaři nebo cukráři určitě ano.

Co ukázala pandemie covidu ve vašem oboru – jak se dá přežít takové období?

Je důležité se umět přizpůsobit náhlým změnám na trhu a prostředí a umět s tím spolupracovat. My jsme v tento moment vytvořili náš projekt Sugar Life a dostali takto naše výrobky do on-line prostoru. Nyní v březnu otevíráme naší prodejnu v Brně.

Jaké rady byste dal mladým kuchařům, kteří začínají v tomto konkurenčním odvětví?

Nekončící dřina a nekompromisní kritika je bohužel realita tohoto oboru a na začátku určitě to bude náročné, ale pokud miluješ tento obor, tak není co řešit.

Jaké jsou vaše plány na budoucí projekty nebo nové kuchařské výzvy?

Dlouhodobé plány si nedávám, ale pouze aktuální. Nyní je cíl úspěšně otevřít prodejnu a dokončit její novou nabídku.

Tagy: