Jsem svým způsobem Babišem posedlý. Mám našprtané, co od něj nemám kupovat, říká Klus

Zatím poslední skladba písničkáře Tomáše Kluse s názvem Lockdown kritizuje premiéra Andreje Babiše. Proč se věnuje politickým tématům a co mu vadí na aktuální vládě? Na tyto a další otázky odpovídal moderátorce Marii Bastlové v pořadu CNN Prima NEWS K věci.

Písnička Lockdown nepatří žánrově do skladeb, které by zpěvák Tomáš Klus obvykle hrál, využití rapu má ale prý své opodstatnění. „Je to poměrně direktivní skladba. Je tak logické, že jsem použil rap, který direktivností vždy oplýval,“ vysvětluje Klus a připouští, že se mu ozývají lidé z branže, aby se už do podobných písní nepouštěl. „Forma ale posloužila obsahu,“ tvrdí.

Babiše však kritizoval ještě dlouho před tím, než se stal premiérem. „Jsem svým způsobem Andrejem Babišem posedlý. Už dlouho na něj poukazuji jako na velký špatný a na to, že si nás všechny koupí,“ říká. Předtím ho prý Babiš pozval na kávu a Klus mu chtěl dát šanci.

„Řekl jsem si, že polevím z direktivy, a měsíc na to koupil Mafru. Rozhodl jsem se, že nebudu na akcích, které Mafra organizuje,“ vypráví. Aby ho nepodporoval, přestal si kupovat i Babišovy výrobky. „Mám je už docela našprtané, je to přirozená součást nákupu,“ tvrdí.

Sám se ale za politického aktivistu nepovažuje. „Jsem angažovaný nebo aktivní občan, který se zajímá o společenské dění, což je nedílná součást každého z nás. Nemáme právo si stěžovat, pokud se nezajímáme o to okolo, politika je naší součástí,“ míní. I proto se často k politice vyjadřuje. „Politika se nutně promítá do mé tvorby. Někdy mi to prostě nedá, i když bych o politice rád nepsal,“ tvrdí.

Řeč přišla i na amerického prezidenta Donalda Trumpa, který je podle něj podobný Andrejovi Babišovi. „Ze 75 procent strhávají pozornost jen na sebe. Navíc je rozdíl mezi lídrem a vůdcem. Lídr pojí společnost a nese zodpovědnost, ale vůdce zajímá jen to, že vede,“ říká Klus. Babiš tak podle něj není schopen dialogu a to samé tvrdí i o Miloši Zemanovi. „Jakýkoli dialog není vítán, jakákoli protistrana je nepřítel,“ myslí si.

Klus se proto snaží na svých sociálních sítích vést debaty i s těmi, kteří s ním nesouhlasí. „Vést dialog stojí spoustu energie a sebekázně. Když tomu ale člověk věnuje čas, dotyčný obrátí, i když ne třeba úplně,“ přiznává. Aktuálně se podle něj nálada v zemi nezhoršuje, nenabírá na agresivitě, spíše se mění téma. „Teď to jsou roušky,“ říká s tím, že se ale snaží být stále optimistický.

„Nejasná doba potřebuje jasná stanoviska a ta nepřicházejí. My se nacházíme v patové situaci a jsme ve stresu,“ tvrdí. Vláda pak podle něj nese hlavní zodpovědnost za to, že dobře nekomunikuje. „Lidé proto hledají alternativní zdroje. Ať už jsou relevantní, nebo ne,“ vysvětluje.

Minář měl vstoupit do existujícího subjektu

Společně s vládním nařízením se omezily i demonstrace, třeba ty iniciované skupinou Milion chvilek pro demokracii. „Je mi to líto, a to především proto, že jsme zase v těch svých bytech a skrýších a je omezen kontakt,“ říká. Zároveň dodává, že Milion chvilek byl ideální v tom, že aktivizoval společnost.

Podle něj teď strach upozaďuje spoustu jiných témat. Zmizela uprchlická krize, nemluví se o problému klimatických změn a o mnohém dalším. „Vím, že koronavirus porazíme, věřím v sílu člověka,“ dodává.

Se vstupem Mikuláše Mináře do politiky sice souhlasí, i přesto se mu některé kroky nezdají. „Přijde mi to jako dost nešťastné načasování. Zároveň pokud chtěl vstoupit do politiky, měl vstoupit do existujícího subjektu,“ řekl s tím, že do své základny voliče Andreje Babiše určitě nezíská a ubere voliče akorát těm, kterým chtěl pomáhat.

Rozhovor Marie Bastlové s Tomášem Klusem si můžete poslechnout i jako podcast:

Všechny podcastové pořady CNN Prima NEWS najdete na SpotifyGoogle PodcastsApple PodcastsCastboxu a dalších platformách.

Tagy: