Jsou to potvory, projevují se pozdě. Lékaři varují před nemocemi plic, rizikem je i bydliště

Rentgenový snímek plic pacienta s covidem

Plicaři bijí na poplach

Nejen kouření a věk, ale také místo, kde bydlíte nebo pracujete. To jsou faktory, které zvyšují riziko plicních chorob. Lékaři proto upozorňují na nutnost chodit na preventivní vyšetření plic a podchytit tak případnou nemoc včas.

Genetika, stres, špatné ovzduší nebo kouření. To jsou spouštěče, které mohou způsobit plicní potíže. Nejrozšířenější je chronická obstrukční plicní nemoc (CHOPN), kterou podle lékařů trpí až 450 000 lidí a nemusí o tom ani vědět.

„Patřím mezi tu malou skupinu 15 % lidí, kteří nikdy nekouřili a přitom mají ‚chopn‘. S přibývajícím věkem se začaly zhoršovat moje alergické potíže a následně i dechové. Při námaze a při chůzi jsem začal pozorovat dušnost,“ popsal pacient Stanislav Kos.

Po řadě vyšetření si Stanislav vyslechl jasnou diagnózu – chronická obstrukční plicní nemoc. „Byla nasazena léčba, pravidelně inhaluju a beru léky proti zánětu,“ svěřil se. „Je to globální problém, nevyléčitelná nemoc. Léčbou můžeme pouze zpomalit onemocnění. Výskyt se zvyšuje s věkem,“ vysvětlila předsedkyně České pneumologické a ftizeologické společnosti Martina Koziar Vašáková.

Vleklý kašel, problémy s dýcháním nebo i únava to jsou podle lékařů signály, které bychom neměli přehlížet. „Plicní nemoci jsou potvory v tom, že se projevují strašně pozdě nebo nespecificky. Proto lidé přicházejí pozdě,“ poznamenal Vladimír Koblížek z plicní kliniky Fakultní nemocnice Hradec Králové.

Proto je důležitý hlavně screening a vyšetření plic. Podle lékařů jsou k plicním onemocněním náchylnější lidé, kteří dlouhodobě žijí ve městech, kde je nejvíce znečištěné ovzduší, jako je Ostrava, Karviná nebo Praha. Naopak lidem na Vysočině se dýchá mnohem lépe.

Tagy: