Nová mutace covidu „pekelný pes“ vzbuzuje obavy. Je unikátní nejen názvem, ale i příznaky

Bolest krku z pouhého nachlazení, nebo nákaza covidem?

Prymula o nadstandardní péči ve zdravotnictví

Od začátku koronavirové pandemie virus zmutoval již několikrát. Vědci na celém světě soustavně zkoumají varianty, které postupně převládají. Tou poslední, jež vzbuzuje obavy, je „pekelný pes“. Varianta s oficiálním názvem BQ.1 trápí i naše německé sousedy. Čím se vyznačuje a jak se liší od omikronu dominujícího v Česku?

Na variantu s nezvyklou přezdívkou upozorňoval ve vysílání CNN Prima NEWS i epidemiolog Roman Prymula. „V Německu řeší nové varianty – BQ.1, BQ.1.1 a BF. První jmenované se říká ‚pekelný pes‘, což je vyloženě děsivé. Těžko ale říci proč,“ podotkl s tím, že je to varianta na bázi omikronu.

Podle vědců se však zdá, že je „pekelný pes“ o deset procent nakažlivější než varianta, z níž vzešel. „Odhaduje se, že by mohl být ve společnosti dominantní od konce listopadu či začátku prosince,“ sdělila španělská ministryně zdravotnictví Carolina Dariasová, cituje web Marca. Následně doplnila, že v některých evropských zemích počet případů s variantou BQ.1 roste závratným tempem.

Podle Evropského střediska pro kontrolu a prevenci nemocí (ECDC) se očekává, že v příštích týdnech překročí varianta v Evropě 50 procent. Čím se mutace, která svou přezdívku dostala po bestii, jež střeží brány podsvětí, vyznačuje?

Stejně jako její název je unikátní i jeden ze symptomů: afonie. Jinak řečeno jde o ztrátu hlasu, případně chrapot, který zhoršuje jeho kvalitu. Dále se mezi příznaky řadí bolest v krku, kašel, celková malátnost, průjem a rýma. Stejně jako u novějších variant covidu ECDC uvádí, že může „pekelný pes“ snáze obcházet imunitní systém. Lékaři proto vybízí, aby se lidé proti koronaviru očkovali.

O nové mutaci covidu promluvil v pořadu Novém dni epidemiolog Roman Prymula:

Tagy: