Jurečka: Lidi nejsou padlí na hlavu. Vláda nemá vydávat spoustu neefektivních opatření

Předseda KDU-ČSL Marian Jurečka

360° 19.1.2022 21:15

Někdy má smysl mít méně opatření, které ale fungují. Ne všichni lidé jsou padlí na hlavu, hájil vládní strategii v boji s pandemií koronaviru ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL). V pořadu 360° na CNN Prima NEWS bránil také zrušení vyhlášky o povinném očkování proti covidu – kabinet prý nechtěl jít cestou, kdy by odmítnutí vakcinace mohlo znamenat ztrátu zaměstnání.

Definitivní zrušení vyhlášky o povinném očkování ze strany vlády Petra Fialy (ODS) vyvolalo mezi odborníky smíšené reakce. Zatímco někteří experti nevidí v povinnosti očkovat příliš velký smysl kvůli vysoké odolnosti omikronu proti protilátkám z dostupných vakcín, jiní naopak tvrdí, že se tímto krokem ohrozí celková imunita společnosti do budoucna.

Na zrušení vyhlášky nicméně podle Jurečky panovala jednoznačná shoda. „Nikdo ze členů vlády neřekl, že by měl jiný názor. Bylo to očekávatelné – říkali jsme to před volbami, jaký máme názor na povinné očkování,“ připomněl ministr práce a sociálních věcí na CNN Prima NEWS.

Upozornil, že nejde o žádnou úlitbu odpůrcům vakcíny. Sám má za sebou tři kola očkování a posilovací dávku všem důrazně doporučuje. Dělat z vakcinace povinnost ale podle něj není správná cesta. „Za poslední rok je to téma nastavené tak, že obrovským způsobem polarizuje společnost. Vytváří příkopy i v rodinách,“ upozornil na velký názorový rozkol mezi lidmi.

Podle Jurečky současná pravidla dávají smysl, odmítl, že by vláda nějak výrazněji omezovala lidi třeba kvůli faktu, že do vybraných podniků mohou pouze očkovaní nebo osoby s prodělanou nemocí.

„Tady zaznělo, že děláme nějaká omezení – my jsme vláda, která navzdory kritice řekla, že neprodlouží nouzový stav. Ano, je tady spousta opatření, ale říkáme, že nejsou všichni lidi padlí na hlavu. Ne všechno bude lajnovat vláda od A do Z,“ bránil Jurečka vládní kroky v pořadu 360°.

Podotkl, že na rozdíl od kabinetu Andreje Babiše (ANO) se změnila komunikace a více se apeluje na osobní zodpovědnost. Dle jeho slov je to lepší postup, než „sekat jedno neefektivní opatření za druhým“.

Tagy: