Válek: Nemalujme si situaci s omikronem na růžovo. Máme plán opatření až do léta

Vlastimil Válek

Kdy skončí omikron?

Ministr zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09) na tiskové konferenci po jednání vlády naznačil, jak by mohla vypadat covidová situace v příštích týdnech. Pokud budou lidé aktuální opatření dodržovat, můžeme být podle něj v půlce února za vodou. Zároveň však varuje před podceňováním varianty omikron. Vláda připravuje plán opatření, který by mohl platit až do letních prázdnin.

„Všechna naše opatření jsou nastavená do půlky února a my je budeme průběžné vyhodnocovat. Pokud budou důsledně dodržována, pokud se ještě podaří přesvědčit část seniorů, aby šli na boosterovací dávku a co nejvíce lidí, aby se dostavilo k očkování – ne v březnu, teď je ten čas, tak máme šanci, že bychom překonali vlnu omikron, která bude končit někdy koncem února, bez velkých ztrát, bez škod na národním hospodářství a bez zbytečných ztrát na životech,“ řekl Válek před novináři.

Zároveň však upozornil, že ne všude v Evropě zvládají omikron bez problémů. „Pravidla jsou nastavená robustně a tvrdě, tak aby ty segmenty mohly co nejlépe fungovat a účastníci segmentů byli co nejlépe chráněni. Situace není zatím z hlediska omikronu nějaká růžová. Podívejme se, co se děje v jiných zemích Evropské unie,“ sdělil ministr zdravotnictví.

„To, že tu situaci máme pod kontrolou a čísla vypadají z pohledu nemocných a mrtvých dobře, tak buďme rádi, ale počty nakažených se zvyšují, budou se zvyšovat. Nemalujme si to příliš na růžovo. Vláda to dobře zvládá, opatření jsou výborně nastavená, ale omikron je velmi nebezpečný vir,“ doplnil.

Zásadní zlom však může podle něj přinést polovina února, kdy by mohla vlna omikronu ustoupit. „Režim musíme dodržovat minimálně do půlky února a pokud všechny predikce dobře vyjdou, tak jsme za vodou,“ uvedl Válek.

Právě ve druhé polovině února také vláda podle Válka představí plán opatření ke covidu platný do letních prázdnin. Vznikají prý tři varianty, bude i dlouhodobý plán.

Tagy: