Ukrajinci, kteří odjedou bránit vlast, práci v Česku neztratí. Dostanou neplacené volno

Marian Jurečka

Tisková konference po jednání vlády

Ukrajinští muži, kteří dostanou povolávací rozkaz a odjedou bránit svou zemi, nemusí přijít o zaměstnání v Česku. Mohou žádat o pracovní volno. Zaměstnavatel by měl jejich nepřítomnost v práci omluvit. Náhrada výdělku se vyplácet nebude. Vyplývá to ze zákoníku práce, jak potvrdilo ministerstvo práce a sociálních věcí Mariana Jurečky (KDU-ČSL). Zaměstnání má v Česku 115 850 ukrajinských mužů.

Kvůli ruské invazi a válečnému stavu je na Ukrajině vyhlášena všeobecná mobilizace, která by měla proběhnout během následujících tří měsíců. Týká se mužů od 18 do 60 let, kteří nesmějí opustit zemi. Ministři české vlády počítají s tím, že se Ukrajinci budou z Česka vracet domů. Podle statistik úřadu práce firmy a instituce v Česku v lednu zaměstnávaly 115 849 ukrajinských mužů. Podle údajů ministerstva vnitra mělo v lednu v ČR povolení k přechodnému pobytu 67 035 mužů a k trvalému 46 616.

Český zákoník práce zmiňuje osobní překážky v práci i brannou povinnost a „službu v operačním nasazení“. Mobilizaci výslovně neuvádí. Zaměstnanec může požádat o uvolnění z práce kvůli povolávacímu rozkazu. Zaměstnavatel musí jeho nepřítomnost omluvit. Náhrada výdělku se nevyplácí.

Podle ministerstva práce povolávací rozkaz a odjezd na Ukrajinu není důvodem k tomu, aby zaměstnavatel dal pracovníkovi výpověď. Záleží na zaměstnanci, jestli při překážce v práci o volno požádá. Může ale také dát výpověď sám, nebo odejít na dohodu. Zaměstnání končí podle pravidel také při vypršení pracovního povolení či povolení k pobytu. Pokud je práce na dobu určitou, uzavře se ve stanoveném termínu.

Ministerstvo průmyslu o případném odchodu ukrajinských zaměstnanců jednalo se zástupci zaměstnavatelů i s odbory. Podle ministra vnitra Víta Rakušana (STAN) téma padlo i na jednání Bezpečnostní rady státu. Dotkla se mimo jiné případné přípravy přepravy, aby se ukrajinští muži mohli dostat domů, uvedl ministr. Odmítl na téma pohlížet podle dopadů na firmy kvůli ztrátě pracovníků. „Na Ukrajině začala válka. Někdo bude povolán do zbraně, někdo přijde o život. Primárně nejsou Ukrajinci námezdní silou, jsou to lidé,“ upozornil po jednání krizového štábu resortu vnitra Rakušan.

Ministr zemědělství Zdeněk Nekula (KDU-ČSL) uvedl, že zemědělství, lesnictví a potravinářství by mohly okamžitě zaměstnat až 50 tisíc uprchlíků. Podle odborníků jsou ukrajinští pracovníci v zemědělství nenahraditelní.

Tagy:
Marian Jurečka Ukrajina Vít Rakušan KDU-ČSL Česko Zdeněk Nekula Vláda ČR Úřad práce České republiky Ministerstvo vnitra České republiky Ministerstvo práce a sociálních věcí České republiky Zákoník práce