Just: Putin si v projevu zoufal a spílal Západu. Ublíženecké výroky od něj slýcháme dlouho

Ruský prezident Vladimir Putin

360° 5.10.2023

Ruský prezident Vladimir Putin si ve svém mimořádném čtvrtečním projevu zoufal a byl ublíženecký, jak je u něj zvykem již posledních zhruba deset let, zhodnotil v pořadu 360° na CNN Prima NEWS rusista Jiří Just. Putin zároveň ve své řeči spílal Západu, který taktéž tradičně obviňoval z vyvolání konfliktu na Ukrajině, který sám invazí rozpoutal.

Putin podle Justa v projevu neřekl téměř nic nového. „Opakuje pořád to samé. Pořád ty ublíženecké výroky, které slyšíme ani ne od začátku války, ale spíš posledních možná deset let. Znovu si tak trochu zoufal a žalobně spílal Západu. Za to, že podle něj vyvolal válku na Ukrajině, vždycky nějakým způsobem ponižoval Rusko, vytěsňoval ho z mezinárodního pole, vždy měl proti Rusku nějaké výtky a nevzal Rusko do Severoatlantické aliance, ačkoliv Putin prohlásil, že podával nebo měl zájem podat přihlášku, což je trochu absurdní,“ shrnul politolog.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Ustupovat Putinovi je cesta do pekel. Divím se, že to Slováci nevidí, řekla Černochová

Nejzajímavější podle něj byl Putinův výrok o letadle mrtvého vůdce vagnerovců Jevgenije Prigožina. „S odkazem na vyšetřovací výbor prohlásil, že zřejmě na jeho palubě došlo k výbuchu granátu a že ti lidé mohli být pod vlivem návykových látek. To je docela zajímavá interpretace, protože každý si asi domyslí, jakým způsobem ta katastrofa probíhala a kdo za ní může stát,“ popsal.

Putin tvrdí, že v tělech obětí z letounu byly nalezeny střepiny ručního granátu, a že zvenčí na letadlo nic nepůsobilo. „Bohužel na výskyt alkoholu či drog v krvi zemřelých se testy nedělaly. Ačkoliv víme, že po známých událostech (Prigožinově tažení na Moskvu, pozn. red.) tajná služba FSB našla v sídle společnosti v Petrohradu nejen deset miliard rublů, ale i pět kilogramů kokainu,“ uvedl podle agentury TASS ruský prezident s tím, že podle něj se testy měly provést.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Konec podpory Ukrajiny není mír, ale mnichovský diktát, pustil se Pospíšil do Konečné

Tagy: