Letadlo, které nikdy neselhalo. Prigožinova smrt nebyla náhoda, naznačil expert na Rusko

Letadlo Embraer Legacy 600. V tomto typu měl zemřít Jevgenij Prigožin.

K VĚCI 25.8.2023

Pád letadla, na jehož palubě se měl nacházet i šéf žoldnéřské Vagnerovy skupiny Jevgenij Prigožin, zřejmě nebyl nešťastnou a náhodnou nehodou. V pořadu K věci na CNN Prima NEWS to naznačil komentátor a expert na dění v Rusku Libor Dvořák. Připomněl, že typ Embraer Legacy 600, který se zřítil, je mimořádně spolehlivý.

„Myslím, že je Prigožin skutečně po smrti. Hned po té poněkud teatrální vzpouře jsem si říkal, že Putin to takhle nemůže nechat být. Sám říkal, že to je zrada a zrada se neodpouští. Pro Prigožina v červnu rozhodně nic neskončilo,“ řekl Libor Dvořák ve vysílání CNN Prima NEWS.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Putin vyjádřil soustrast pozůstalým po Prigožinovi. Byl to talentovaný podnikatel, řekl

„Sice nemůžu vyloučit, že to byla jen nehoda. Jenže když zemře Jevgenij Prigožin, Dmitrij Utkin a další vysocí představitelé Vagnerovy skupiny v takovém okamžiku, tak bych to prostě považoval za nadnáhodné. Možností, jak ten letoun (úmyslně) dostat na zem, bylo mnoho. A některá z nich podle mého soudu byla využita,“ pronesl.

„Rád bych upozornil na jednu věc. Letoun Embraer Legacy 600, který s Prigožinem havaroval, je nesmírně spolehlivý stroj. Až dosud se tento konkrétní typ připletl jen do jediné nehody, a to už v roce 2006, kdy měl kolizi s velkým dopravním Boeingem. Zatímco Boeing spadl a zahynulo všech 154 lidí na palubě, Embraer bezpečně přistál,“ dodal.

Celý rozhovor s Liborem Dvořákem si můžete přehrát v úvodním videu. Komentátor mluvil především o středečním pádu letadla, na jehož palubě se měl nacházet právě Jevgenij Prigožin. Okolnosti zmíněného incidentu jsou stále nejasné.

Prigožin před dvěma měsíci zorganizoval vzpouru proti ruskému velení. Jeho žoldnéři vnikli 24. června s těžkou technikou do Rostova na Donu a do Voroněže, kde obsadili klíčové vojenské objekty. Došlo k několika střetům mezi vagnerovci a ruskou armádou. Vladimir Putin tehdy Prigožinovo konání označil za bodnutí do zad.

Zatímco se vagnerovská kolona těžké techniky dostala až do Lipecké oblasti, Moskva se aktivně chystala na obranu. V odpoledních hodinách téhož dne ale došlo k podepsání dohody o smírném urovnání konfliktu a Vagnerova skupina se zavázala stáhnout zpět.

Dohodu zprostředkoval běloruský prezident Alexandr Lukašenko, který následně Prigožinovi zajistil běloruský exil. Vagnerovci dostali na výběr, aby buď pokračovali ve službě v ruské armádě, nebo odešli do Běloruska či do civilu. Nicméně netrvalo dlouho a Prigožin byl opět spatřen při jednáních s různými činiteli v Moskvě a Petrohradu.

Tagy:
letadlo Vladimir Putin nehoda smrt Moskva vzpoura expert K věci Rusko pomsta Vagnerova skupina Libor Dvořák Moskevský Kreml Jevgenij Prigožin