Ruská média věnovala potopení křižníku Moskva 45 sekund. Lidé jsou ale zoufalí, říká Just

Ruský křižník Moskva v akci

Potopení ruského křižníku Moskva nebylo pro ruská média zásadní zprávou. „Včera jsem se díval na zprávy. Této události bylo věnováno asi 45 sekund ve zpravodajském bloku,“ řekl ve vysílání CNN Prima NEWS novinář Jiří Just, který žije v ruském hlavním městě. Podle bezpečnostního analytika Andora Šándora útoky, ke kterým došlo v noci na pátek, se zničením ruské lodi nesouvisejí.

Ruský raketový křižník Moskva se potopil. Podle ruských oficiálních zdrojů šla vlajková loď Černomořské flotily ke dnu následkem poškození výbuchu munice v době, kdy na moři zuřila bouře. „Je to samozřejmě velký zásah. Je to raketový křižník. Kromě ztráty to ukazuje velmi slabou a špatnou protivzdušnou ochranu, anebo bezstarostné chování Rusů, kteří mají pocit, že na ně Ukrajinci nemohou, byť mají střely Neptun s dosahem 300 kilometrů,“ vysvětlil Šándor.

Podle Justa se ruská média potopení křižníku nijak zvlášť nevěnují. „Včera jsem se díval na zprávy. Této události bylo věnováno asi 45 sekund ve zpravodajském bloku. Rozhodně nešlo o ústřední a zásadní zprávu, kterou by ruská média rozebírala. Těžiště debaty ohledně potopení křižníku Moskva se odehrává na sociálních sítích,“ popsal Just.

„Pozoruji na svých známých, že to vnímají velice bolestivě, zvlášť ti, kteří pocházejí z Krymu. Křižník Moskva považovali nejen za vlajkovou loď, ale i symbol Krymu, Sevastopolu. Je to pro ně opravdu rána. Podle oficiální verze je vše v pořádku, Rusové to ale cítí jinak,“ dodal.

Ostřelování měst nebyla odveta za Moskvu

Během rozhovoru ve vysílání CNN Prima NEWS také padla otázka, zda potopení křižníku Moskva může souviset s explozemi, které se ze čtvrtka na pátek ozývaly Ukrajinou. Ve všech oblastech země byl dokonce vyhlášen letecký poplach. „Nemyslím si, že by potopení křižníku mělo souvislost s ostřelováním velkých měst. Děje se tak po celou dobu ruské invaze,“ má jasno Šándor.

„Odveta by podle mě mířila spíše na odstřelovací zařízení. Osobně mám pocit, že ostřelování měst může mít souvislost s domnělými útoky na ruské území nebo s dodávkami zbraní ze západního světa,“ dodal Šándor.

Tagy: