K převodu Zemanových pravomocí není důvod. Jeho stav se snad bude lepšit, řekl Vystrčil

Miloš Vystrčil, ořez

Rozhovor s Milošem Vystrčilem

Pokud Miloš Zeman bude schopen vykonávat minimálně nejdůležitější povinnosti prezidenta, k převodu jeho pravomocí podle předsedy Senátu Miloše Vystrčila (ODS) není důvod. Vystrčil to řekl v pátek v reakci na závěry lékařského konzilia, které se Zemanovým zdravotním stavem zabývalo a uvedlo, že hlava státu stále není schopna pracovat naplno.

„Zatím jsme měli stanovisko Ústřední vojenské nemocnice, které říká, že prezident není schopen vykonávat žádné povinnosti. Pokud tomu ale už tak není, jeho zdravotní stav se zlepšil a jen nemůže pracovat naplno, tak to není na aktivaci ústavního článku 66,“ řekl Vystrčil ve vysílání CNN Prima NEWS.

Poté, co zástupci horní komory Parlamentu uvažovali o aktivaci článku 66, se podle Vystrčila vzájemné vztahy senátorů se Zemanem nezhorší. „Pan prezident řekl, že je benevolentní k těm, kteří měli starost, jak je na tom v době hospitalizace. Pochopil jsem, že pokud někteří senátoři měli pochybnosti, jestli prezident může vykonávat úřad, tak to chápe. Nemělo by dojít k prohloubení napětí mezi prezidentem a Senátem. Osobní vztahy jsou něco jiného,“ řekl vystrčil pro CNN Prima NEWS.

Konzilium se shodlo na tom, že „Zemanův zdravotní stav i nadále vyžaduje hospitalizaci“. Práci se prý ani nadále nemůže věnovat naplno. Dle Vystrčila to znamená, že alespoň ty nejdůležitější úkony provádět může.

Zeman v pátečním rozhovoru pro Frekvenci 1 řekl, že pověří sestavením vlády lídra koalice Spolu Petra Fialu z ODS. „Výrok mě nepřekvapil, jde o logický krok,“ okomentoval Vystrčil. Spolu bude mít dohromady se Starosty a Piráty v nové Sněmovně většinu 108 poslanců.

Tagy: