Nechali by se odborníci očkovat ruskou vakcínou? Lékař nakaženého taxikáře jí nevěří

Lékař Martin Balík nedůvěřuje ruské vakcíně proti koronaviru. Anesteziolog, který pečoval o jednoho z prvních těžce nemocných covidem – nakaženého taxikáře, to prohlásil v pořadu 360° Pavlíny Wolfové na CNN Prima NEWS. Jiní odborníci ale v očkování Sputnikem V nevidí problém, pokud ho schválí Evropská léková agentura (EMA).

Pro Balíka je kromě samotné očkovací látky důležitý i její původ. „Já bych se chtěl nechat očkovat vakcínou, která projde standardním testování klinickými testy. Třeba Rusko jako totalitní země, kde výsledky testů známe dopředu, protože tam je střet zájmů a Putinův režim, ji musí exportovat a prodat. Já k tomu důvěru nemám,“ uvedl lékař.

Epidemiolog Roman Prymula ale Balíkovi v pořadu 360° Pavlíny Wolfové odporoval. „Myslím si, že bychom neměli posuzovat vakcínu podle toho, jestli je čínská, ruská, nebo americká, ale podle toho, jestli je bezpečná a účinná. Jestli tato data budou k dispozici, nevidím problém, ať je to jakákoliv vakcína,“ řekl bývalý ministr zdravotnictví.

Také pro prezidenta České lékařské komory Milana Kubka není podstatná země původu, ale souhlas Evropské lékové agentury, která vakcíny proti covidu posuzuje a schvaluje pro aplikaci v zemích Evropské unie. „Je to nezávislý orgán, oproštěný od politických vlivů. To by pro mě byla dostatečná záruka,“ dodal Kubek, s nímž souhlasil i stomatolog Radek Mounajjed.

Česko podle ministra zdravotnictví Jana Blatného (za ANO) o nákupu vakcíny proti novému koronaviru mimo společné smlouvy Evropské unie neuvažuje. „Jsme jedním z evropských států, který ctí dohody a smlouvy, které jsou uvnitř EU platné. Nemám nic proti žádné vakcíně, ať už je z Ruska, z Číny, z Indie, odkudkoliv, pakliže projde stejnými testy jako jakákoliv jiná v rámci Evropské lékové agentury,“ uvedl ministr.

Ruskou vakcínou Sputnik V se očkuje například v Mexiku, Kostarice nebo Chile. Očkovací látku od Moskvy nakoupilo už minulý týden také Maďarsko. Podle mluvčího premiéra Viktora Orbána brání nedostatečné množství dodávek vakcín přicházejících přes EU masové vakcinaci, proto země musí hledat jiné řešení. Do konce února by mělo mít dost dodávek Sputniku V na vakcinaci 300 000 lidí.

Tagy: