Ruskou vakcínou Sputnik V by mohli být očkováni i Češi. Nemějte obavy, říká Hořejší

Odborníci obhajují ruskou vakcínu

V Česku by se brzy mohlo očkovat i ruskou vakcínou Sputnik V. Rusové už totiž zažádali Evropskou lékovou agenturu o její schválení. V některých zemích světa ji už používají, vakcína tak má šanci uspět i v Evropě.

Veřejnost je ohledně používání Sputniku V rozpolcená. „Radši bych se nechala naočkovat neruskou vakcínou, ta země prostě není demokratická,“ uvedla v rychlé anketě CNN Prima NEWS jedna z dotázaných žen. Jiná naopak uvedla, že pokud ji odkoupil Izrael nebo Jižní Korea, tak nebude asi úplně špatná. Přesto se najde mezi Čechy mnoho lidí, kteří vakcíně z Ruska nevěří.

Imunolog Václav Hořejší ale veřejnost uklidňuje. Obavy z ruské nebo čínské vakcíny prý nejsou na místě. „V obou těchto zemích na vývoji vakcín pracovali opravdu vynikající vědci. Zrovna tak skvělí, jako jsou ti evropští nebo američtí,“ míní Hořejší.

Rozhodne Evropská léková agentura

Samotné schvalování sice nebylo tak důkladné, podle dosavadních výsledku je však bezpečná a účinná, tvrdí imunolog. „Měli strach, že by zůstali trošku pozadu za vakcínami ze západu,“ vysvětlil Hořejší. Sputnik V je navíc vytvořena na stejném principu jako vakcína od firmy AstraZeneca.

„Má dokonce vyšší účinnost, nepoužívá šimpanzí virus, ale dva rozdílné viry lidské,“ vysvětlil poradce premiéra Roman Prymula. Přestože Evropská unie ještě ruskou vakcínu neschválila, její použití už předběžně povolilo Maďarsko. Německo zase nabízí pomoc při její výrobě, ale až poté, co projde schvalovacím procesem Evropské lékové agentury.

Ani ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO) nechce o použití Sputnik V slyšet dříve, než dostane souhlas Evropské lékové agentury. „Bez toho by pro mě bylo nepřijatelné používat jakoukoli vakcínu, ne proto, že je z Ruska, ale protože by neměla toto schválení,“ míní Blatný.

Pokud Sputnik V testům vyhoví, bude ji podle ministra Blatného Česká republika používat a považovat za stejně bezpečnou jako vakcíny od Pfizeru nebo Moderny.

Tagy: