Kadeřnictví zdražují kvůli vyšší DPH. Podívejte se, o kolik si v novém roce připlatíte

Kadeřnictví kvůli DPH zdražují

Kadeřnictví kvůli DPH zdražují

Některá kadeřnictví od nového roku výrazně zdražila. Kromě zvýšení DPH z 10 na 21 procent totiž do svých cen promítla i další náklady. Ceny tak někde vylétly i o pětinu.

Martin, Petra a Tomáš se živí jako kadeřníci mnoho let. Shodují se, že zvýšení DPH není fér. V salonu Tomáše Kaláče byli kvůli větším odvodům státu nuceni ceny za některé služby zvýšit až o pětinu. „Inflace je vysoká, navýšily se nám ceny energií, nájmu i produktů,“ popsal Kaláč. Také majitelka salonu Alberto Garden Petra Mudrová zdražovala. „O 10 až 15 procent,“ upřesnila.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Zaplatili loni, kávu si vypijí letos. Pražská kavárna originálně obešla zvýšení DPH

Za mytí, foukání a konečný stiling, včetně například žehlení vlasů tu klientky v minulém roce zaplatily 600 korun, letos tyto služby vyjdou na 750 korun. Třiasedmdesátiletá paní Jana na barvení odrostů chodí každý měsíc. Letos za službu namísto 750 kolem dala 900. Cena ji prý ale neodradí, chodí i na brigádu a na parádu si zkrátka peníze vydělá. „Byla by to devastace ženství, kdybych přestala chodit ke kadeřníkovi. Každá žena má o sebe dbát,“ míní Jana Čepická.

Kadeřníci s nižšími příjmy, kteří nejsou plátci DPH, se zvyšování odvodů státu netýká. Třeba v salonu Martina Ermana zdražili naposledy na konci roku 2022, letos to prozatím neplánují. „A to přestože dodavatelé zvyšují ceny meziročně o nějakých 5 až 8 procent,“ podotkl Erman.

Kadeřníci si všímají i toho, že jejich klientky chodí méně často na klasické úkony. „Minimálně polovina až třetina lidí asi bude prodlužovat termíny,“ odhadl Kaláč. V průměru se cena za barvení, mytí a střih zvedne o 300 korun. Pokud ženy chtějí melíry, tak si někde připlatí i o 600 korun víc.

Tagy: