Kadyrovův nejbližší pobočník byl zraněn, uvádějí Rusové. Podle Ukrajinců čečenský velitel zemřel

Adam Delimchanov (vlevo) po boku Ramzana Kadyrova

Válka na Ukrajině (13.6.2023 9:00)

Vůdce autonomního Čečenska na ruském severním Kavkazu Ramzan Kadyrov ve středu popřel spekulace, že velitel proruských čečenských sil a jeho blízký spolupracovník Adam Delimchanov zahynul či byl zraněn v boji na Ukrajině. Kadyrov, který zprvu na sociálních sítích sliboval „štědrou odměnu“ za jakékoliv informace o Delimchanovovi, a to i ukrajinské rozvědce, nakonec ohlásil, že jeho spolupracovník je „živ a zdráv“. Ale sám Delimchanov se na veřejnosti dosud neobjevil a ani Kadyrov nepředložil žádné hodnověrné důkazy pro své tvrzení, upozorňují média.

„Poslanec Státní dumy Adam Delimchanov utrpěl zranění, ale je naživu,“ napsal kanál Zvezda s odvoláním na nejmenovaný zdroj v ruském parlamentu. Reagoval tak na spekulace šířené na sociálních sítích, že Delimchanov, který je zároveň ruským poslancem, byl na Ukrajině „zlikvidován“. Znepokojení nad zprávami o poslancově zranění vyjádřil ve středu také Kreml.

ČTĚTE TAKÉ: Těla ruských vojáků lemují silnici. Reportér popsal „vyčišťovací operaci“ Ukrajinců na Donbase

Na sociálních sítích se během středy objevila informace, že Delimchanov zemřel společně se svými 200 bojovníky v ukrajinské Záporožské oblasti. S informací podle agentury Unian přišel ukrajinský novinář a dobrovolník bojující v ukrajinských ozbrojených silách Kyrylo Sazonov. Podle jeho popisu ukrajinská rozvědka pátrala po nahromaděné ruské technice, načež narazila na kadyrovce, jak jsou nazýváni čečenští bojovníci. Mrtvé bojovníky podle něj z místa přepravovaly nadvanáctkrát vrtulníky.

„Děkuji všem, kdo si dělal starosti! Adam Sultanovič je živ a zdráv, a dokonce ani nebyl zraněn,“ napsal Kadyrov, který na sociální síti také zveřejnil společný snímek se svým spolupracovníkem. Tvrdil, že od počátku věděl, že jde o falešný poplach, ale že chtěl předvést Ukrajincům údajnou pokleslost jejich médií.

Sám Delimchanov se na veřejnosti dosud neobjevil, upozornila agentura Unian a poukázala na to, že Kadyrovovo tvrzení, že jeho spolupracovník je živ a zdráv, provází snímek pořízený nejspíše ještě loni v září, soudě podle frontové linie na mapě před čečenskými veliteli. „Důvěryhodná svědectví o tom, v jakém stavu a kde se Delimchanov nachází, dosud nejsou. Ani Kadyrov nepředložil důkazy například v podobě videa s aktuálním datem,“ poznamenala stanice BBC na svém ruskojazyčném webu.

Delimchanov je znám svým kontroverzním vystupováním. V minulém roce například vyhrožoval smrtí rodině bývalého soudce z Čečenska. Svého času, kdy v Rusku ještě působila nezávislá média, se v nich objevily informace, že ve vyšetřování vraždy ruského opozičního politika a bývalého vicepremiéra Borise Němcova se objevily stopy vedoucí k Delimchanovovi a dalšímu členu ruského parlamentu z Čečenska, senátorovi Sulejmanu Geremejevovi. Němcov byl v únoru 2015 zavražděn na jednom z moskevských mostů, na dohled od Kremlu. Poslanec Delimchanov býval označován ruskými novináři za podezřelého z podílu na likvidaci rivalů čečenského vůdce. Zapleten byl údajně do vraždy Kadyrovova odpůrce Sulima Jamadajeva v roce 2008 v Dubaji. Delimchanov byl zařazen na americký sankční seznam a i na seznam mezinárodně hledaných osob.

Tagy:
válka úraz Ukrajina Čečensko Adam Delimchanov Státní duma Zvezda ruská invaze na Ukrajinu Záporožská oblast UNIAN