Na penzi musíme naspořit miliony, stát nemá peníze. Zaveďme si osobní desátek, říká poradkyně

Finanční poradkyně Veronika Kalátová

Jak si šetřit na důchod

Stát nemá dost peněz na penze, přesto na něj Češi spoléhají. „Někteří z nich proto nikdy nebudou moci odejít do důchodu,“ řekla v pořadu Nový den na CNN Prima NEWS finanční poradkyně Veronika Kalátová. Vyzvala proto, aby si lidé na důchod odkládali deset procent ze svých příjmů, protože na penzi byli si měli naspořit alespoň dva až tři miliony korun.

„Češi s důchodem hodně spoléhají na stát. Tato mentalita, kterou tady bohužel máme dlouhodobě, vede k tomu, že někteří pravděpodobně nikdy nebudou moci odejít do důchodu, protože stát nemá peníze. To si musíme uvědomit,“ řekla ve vysílání CNN Prima NEWS Kalátová. Upozornila, že pokud si lidé nebudou spořit v aktivním věku, v tom důchodovém si budou muset stále přivydělávat.

ČTĚTE TAKÉ: Česko je premiantem v pohřbívání průmyslu. Ceny energií jsou poslední hřebíček, míní experti

„Měli bychom si zavést něco jako osobní daň, dejme tomu desátek. V historii to bylo standardem, že jsme si odkládali desátek na horší časy, a zapomněli jsme na to. Pojďme si to připomenout a dávejme na důchod 10 procent z příjmů celý život a budeme v pohodě,“ popsala finanční poradkyně.

Kolik je potřeba si na důchod našetřit? Podle Kalátové se částka liší podle jednotlivých osob, ale určitě je třeba si odložit několik milionů. „Průměrný důchod se pohybuje mezi 15 až 20 tisíci měsíčně. Životní náklady se mezi lidmi liší, ale řekněme, že minimálně se pohybují okolo 30 tisíc měsíčně. Tedy nám někde chybí 10 až 15 tisíc, měli bychom si tedy připravit aspoň dva až tři miliony,“ uvedla Kalátová.

Finanční poradenství však také může pomoci se zvýšením důchodu. „Asi dvě třetiny Čechů pobírá menší důchody, než by mohli mít, protože si neudělali pořádek v evidenci na sociální správě. V tomto směru je třeba zapracovat a nedůvěřovat administrátorům, kteří na úřadech sedí, a hledat pomoc,“ řekla Kalátová.

V porovnání se zahraničím si Češi na závěr života stále šetří o poznání méně než v ostatních vyspělých zemích. „V České republice se v průměru spoří na stáří tisíc korun měsíčně. Ze všech našich úspor to tvoří asi sedm procent. Ve vyspělejších zemích se to pohybuje mezi 25 a 35 procenty,“ zmínila finanční poradkyně.

Současná mladá generace se však podle ní o finance zajímá stále víc. „Když dělám přednášky na středních školách, vidím na studentech, jak jsou dynamičtí, spekulují a učí se investovat,“ doplnila. „Nejvíce trpět“ podle ní bude současná generace mezi 30 a 50 lety, která neměla tolik příležitostí se naučit finanční gramotnosti.

MOHLO VÁM TAKÉ UNIKNOUT: Na koho zvýšení cen energií dopadne nejvíce

Tagy:
peníze finance spoření Česko finanční poradce starobní důchod Veronika Kalátová