Kamera domovního zvonku zachytila, jak se vědec z USA dozvěděl, že získal Nobelovu cenu

Vtipné: Kamera u vchodu zachytila, jak se vědec z USA dozvěděl, že získal Nobelovu cenu.

Kamera u vchodu zachytila, jak se vědec z USA dozvěděl, že získal Nobelovu cenu

Dva kolegové ze Stanfordské univerzity v USA Paul R. Milgrom a Robert B. Wilson získali Nobelovu cenu za ekonomiku. Wilson ale musel jít svého kolegu Milgroma osobně vzbudit ve dvě ráno místního času, aby mu radostnou zprávu sdělil. Vše zaznamenala bezpečnostní kamera u jeho domu.

Paul R. Milgrom a Robert B. Wilson letos společně získali Nobelovu cenu za vylepšení teorie aukcí a vynálezy nových formátů aukcí. V pondělí to oznámila Královská akademie věd ve Stockholmu. Vzhledem k časovému posunu měli v USA ale ještě noc.

Milgromovi se nešlo dovolat, a tak Wilson neváhal a v doprovodu své manželky vyrazil ve dvě ráno k jeho domu. Dva noví držitelé prestižní ceny totiž nejsou jen kolegové, ale rovněž dobří přátelé a dokonce sousedé.

„Vyhrál jsi Nobelovu cenu. Snaží se tě zastihnout, ale nedaří se jim to,“ řekl Wilson Milgronovi do mikrofonu domovního zvonku, když se konečně dozvonil. „Dali jsme jim tvé číslo na mobil,“ dodala Wilsnova manželka.

Milgrom byl chvíli v šoku, a i když spojení z jeho strany nebylo úplně dobré, na videu z bezpečnostních kamer zvonku jde slyšet, jak rozespale Wilsonovi a jeho ženě odpověděl „wow, dobře“. Agentuře Reuters později přiznal, že měl na telefonu nastavený tichý režim, a proto ho neslyšel.

„Spal jsem a ve dvě ráno někdo začal zvonit u dveří. Tak jsem vyběhl a vzal jsem ten telefon, mám zvonek i s videem, a tam jsem viděl Bobovu tvář a to, jak buší na dveře. Řekl mi, že se mi snažili dovolat a že jsme vyhráli Nobelovu cenu, což byla opravdu skvělá zpráva,“ vysvětlil později Milgrom.

Tagy: