Kapka naděje se zaměřila na psychiku dětí. Zanedbání končí smrtí, varuje Pizingerová

Rozhovor s Janem Fischerem a Vendulou Pizingerovou o Kapce naděje

Nadační fond Kapka naděje si většina z nás propojí s léčbou dětí s leukemií. Prezidentka nadace Vendula Pizingerová a ředitel Jan Fischer společně v Novém dni na CNN Prima NEWS uvedli, že Kapka naděje se zaměřuje i na projekty spojené s dětskou psychiatrií. Aktuálně rekonstruují terapeutickou zahradu v motolské nemocnici.

Nadace Kapka naděje funguje už 21 let. „Když jsme s Kapkou naděje začínali, nemyslela jsem si, že to bude práce na každý den. Myslela jsem si, že to bude jednodušší záležitost, ale není tomu tak. Zprofesionalizovali jsme se a je to tak dobře,“ vzpomínala na začátky nadace Pizingerová.

Fischer je ředitelem Kapky naděje již čtvrtým rokem. „Jsem Vendule velice vděčný za tuto příležitost. S nadsázkou je nadační činnost byznys s důvěrou. Důvěra se obtížně buduje, ale lehko ztrácí,“ vysvětlil Fischer. „Honza je člověk, který rozumí marketingu, ekonomice, dokáže dobře komunikovat,“ chválila ho Pizingerová.

Psychické problémy dětí

Na začátku se Kapka naděje zaměřovala především na pomoc dětem s leukemií. Této nemoci podlehla dcera Pizingerové Klárka. Nyní je ale působení nadace mnohem širší. Mimo jiné pomáhá i na dětské psychiatrii v pražském Motole. „Náhodou jsem navštívila pracoviště v Motole. Psychiatrická klinika není součástí velkého monopolu, ale je na zahradě. Zazvonila jsem na vrchní sestru a řekla jí, že jim to chceme pomoci trošku zrekonstruovat. Vypadalo to tak, že za chvilku tam zavřou mě, protože jim tam vždycky někdo něco nasliboval a nevyšlo to,“ popsala Pizingerová.

Kapka naděje na dětské psychiatrii v Motole zařídila například dvě herny, dodala nové postele. „Co nás těší, je terapeutická zahrada. Doufám, že se nám to podaří dokončit, protože to bude místo setkávání dětí s rodiči, kamarády, širokou rodinou. Zároveň tam budou probíhat terapie s lékaři. Psychické zdraví dětí je věcí nás všech,“ vysvětlila Pizingerová.

Komunikujte s dětmi

„Myslím, že ve společnosti je psychické zdraví pořád tabuizované. Je to často něco, co máme tendenci přehlížet, a následky jsou fatální. Dá se tomu předejít tím, že rodiče budou s dětmi více komunikovat a lidé více trávit čas spolu,“ apeloval Fischer. „Neléčená psychická nemoc často končí smrtí. Je to věc, o které se nemluví,“ doplnila Pizingerová.

Podle Fischera se náklady na rekonstrukci terapeutické zahrady v Motole pohybují kolem pěti milionů korun. K úplnému dokončení chybí přibližně dva miliony korun. „Rozhodli jsme se obrátit na širší veřejnost a v rámci portálu Donio.cz jsme uspořádali sbírku. Doufáme, že se nám projekt podaří dokončit, protože je nesmírně důležitý,“ řekl Fischer.

Tagy: