Karlík, Alenka nebo Tomášek. Tradiční jména budou moci v občankách nahradit zdrobněliny

Zdrobněliny jmen jako Karlík, Alenka nebo Tomášek. Někdo na ně slyší rád, jiný je na ně háklivý. Brzy se možná objeví v občanských průkazech. Podle nového návrhu ministerstva vnitra by mělo jít o součást změny matričního zákona. K ní bude patřit i nová forma určení otcovství nebo možnost spolurozhodovat o změně svého příjmení už pro dvanáctileté děti.

Mařenka, Janička, Frantík. Jména ve zdrobnělinách se časem u většiny nositelů mění jen ve vzpomínku na dětská léta. Od 1. ledna 2024 by jim tato jména mohla zůstat napořád, vyplývá z dokumentů ministerstva vnitra.

Odborníky to zaskočilo. „Vůbec nechápu důvod, proč by k takové změně mělo dojít. Protože zdrobněliny se normálně ve školce používají a není potřeba, aby byly v matrice,“ řekl dětský psycholog Jan Kulhánek. Ve starším věku by prý takové jméno mohlo být spíš na obtíž. „Já se občas s těmi zdrobnělinami setkávám a už vím, že mi řada dětí říká, že se jim vůbec nelíbí. Od jedenácti, dvanácti let je to problém,“ upozornil další dětský psycholog Petr Beroušek.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Kuriozity v českých příjmeních: Vedou Šourci, na Ostravsku jsou i dva Kokoti

Nad jménem váhala i známá herečka

V matrikách jsou některá jména právě ve zdrobnělinách zapsaná už z dřívějších let. „Setkáváme se u starších osob, že mají zapsáno Jarunka, Maruška, Alenka, ale je to víceméně výjimečné,“ informovala vedoucí oddělení matrik městské části Praha 4 Helena Bógyiová. „Občas slýchávám od klientů, že si připadají v 50 letech infantilně, že jim chybí respekt a vážnost. A respekt je to, co teenageři vyhledávají a o to stojí,“ doplnil Kulhánek.

Nad svým jménem váhala i herečka Ivanka Devátá. „Jsem Ivanka, není to, jako bych si říkala Janinka. Vždyť už je mi 87 let. Bylo mi to trapný tak kolem 30, ale pak jsem si řekla, že by to bylo rodičům líto, tak jsem si to nechala,“ popsala herečka.

Podle matričního zákona lze zapsat jakékoliv doložitelné jméno. Například na Praze 4 matrikářky zapsaly v uplynulých letech jména jako Marvel, Mango nebo Mars. Příští rok by to mohl být Marvelík, Manžík nebo Marsík. Už dnes přitom máme na Ostravsku Análii nebo na Trurtnosvsku Aidu. A jestli by pak rodiče mohli mít třeba i podobně jmenující se sourozence. Víta, Vítka i Vitouška? „Já se nedomnívám, že by to bylo možné, že se to takhle asi i zachová,“ řekla Bógyiová.

Reportér se zeptal přímo lidí na ulici, co si o této změně myslí. „Je to zbytečné,“ uvedl jeden z dotazovaných. „Jméno by mělo asi zůstat v nějakém formátu a ta zdrobnělina pak podle toho, jak se to dětem líbí,“ řekl další. „Když mi někdo řekne Filípku, tak jsem na to dost alergický,“ doplnil poslední. I když hlavní hrdina oblíbených českých vtipů Pepíček rodičům za své jméno ve dvaceti možná nepoděkuje, pořád na tom bude lépe než třeba Robertek.

Tagy: