Karty může nahradit platba hlasem nebo otiskem prstu. Češi inovace kvitují, tvrdí experti

Martin Dolejš a Filip Jičínský v pořadu Co na to vaše peněženka? na CNN Prima NEWS

Co na to vaše peněženka 22.4.2024

Český národ má rád inovace, a ani novinky ve způsobech placení jej neminuly, konstatoval v pořadu Co na to vaše peněženka na CNN Prima NEWS ředitel rozvoje obchodu pro akceptaci MasterCard Martin Dolejš. Drtivá většina Čechů už platí bezhotovostně a odborníci očekávají, že kladně přijme i novinky, které se teprve objeví – karty totiž může nahradit platba hlasem nebo otiskem prstu. Možnost platit v hotovosti však jen tak nezmizí, uklidnil konzervativnější zákazníky personální ředitel společnosti Lidl Filip Jičínský.

Co se týče digitalizace placení a přijímání nových technologií v této oblasti, Češi jsou podle Dolejše evropskou špičkou. „Viděli jsme to také, když se zaváděly bezkontaktní platby,“ zmínil. Podle dat společnosti MasterCard je nyní 60 procent plateb v Česku bezhotovostních. „Platební bezhotovostní systém je velmi rychlý. Jste odbaveni opravdu rychle a efektivně, což výrazně přispěje právě ke spokojenosti zákazníků, kteří poté nemusí čekat,“ podotkl Jičínský.

ČTĚTE TAKÉ: Drahota neřekla poslední slovo. Testovací nákup odhalil zdražení potravin, kterých nejvíce?

Vývoj platebních metod se však u debetních či kreditních karet nezastavil. Naopak – lidé si pomalu navykli platit virtuální kartou ve svých telefonech. „Plastová karta i kvůli tomu do budoucna v podstatě vymizí,“ předpovídá Dolejš. A  možná nebude potřeba ani mobil. Přibyde totiž možnost využívání biometrie k identifikaci při platbě. „Možná to bude náš hlas, možná otisk prstů. Cokoliv jiného, čím potvrdíme, že jsme to my, kdo chce platit, a platba proběhne někde na pozadí, aniž bychom ji museli zaznamenat,“ upřesnil zástupce MasterCard.

Zákazníci se prý v takových případech nemusí obávat chabé bezpečnosti. „Biometrie našeho těla je naprosto unikátní. Větší zabezpečení než tělesná biometrie neexistuje,“ podotkl Dolejš. „Dnes běžně používáme otisk prstů k tomu, abychom se dostali do svého mobilu. Úplně stejným způsobem můžete provést platbu,“ dodal.

Řetězec Lidl zatím biometrii nevyužívá, žádným inovacím se však podle personálního ředitele nebrání. „Jde o to, aby měl zákazník opravdu co nejkomfortnější způsob placení, takže i novinkám tohoto typu budeme otevření,“ prohlásil.

Přes nárůst trendu digitalizace však stále zůstávají místa, kde se bezhotovostním platbám brání. Hotovost je pořád oblíbená na vesnicích a v menších městech nebo u menších podnikatelů. Pro tyto konzervativnější zákazníky mají odborníci dobrou zprávu – možnost platit hotovostí jen tak nezanikne. „U kolegy nebo kolegyně pokladního budete vždycky moci platit hotovostí,“ uklidnil Jičínský.

MOHLI JSTE PŘEHLÉDNOUT: Osm korun za kilo vyvolalo cibulové šílenství. Farmář se rozhodl pro netradiční prodej

Tagy:
peníze obchod Lidl platba Česko MasterCard hotové peníze Martin Dolejš Filip Jičínský