Fatální exploze speciálního ruského stroje. Vozy okupantů měníme ve šrot, vzkázal Kyjev

Ukrajinská 72. mechanizovaná brigáda zaznamenala další vojenský úspěch u Vuhledaru. Tentokrát se jí podařilo zdemolovat ruské vozidlo UR-77, které primárně slouží k odstraňování nastražených min. Skupina sdílela video, na němž je vidět výbuch stroje okupantů. Okolnosti záběrů je v době válečného konfliktu složité nezávisle ověřit.

„Ukrajinská 72. mechanizovaná brigáda zasáhla ruské odminovací vozidlo UR-77. Jakmile vzplanuly nálože uvnitř stroje, došlo k výbuchu,“ uvedla stránka Ukraine Weapons Tracker, která se dlouhodobě věnuje bojům na východní frontě.

K úderu došlo jen pár kilometrů od doněckého Vuhledaru. Nedaleko odsud Ukrajinci před několika dny zmařili ruský útok, který pro okupanty dopadl katastrofálně. Rusové ztratili desítky kusů obrněné techniky a zřejmě i stovky vojáků.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Záběry valentýnské exploze. Ukrajinci zničili ruský raketomet, nejsilnější nejadernou zbraň

Již zmíněná 72. mechanizovaná brigáda je jedním z hlavních důvodů, proč se Rusům u Vuhledaru nedaří. „Ruské vozy měníme ve šrot a okupanty v balíky. I když vlastně ne. Tohle nejsou lidi,“ komentovala obávaná jednotka poslední útok. Záběry z úderu sdílel i ukrajinský generální štáb ozbrojených sil.

UR-77 je stroj sovětské výroby, který využívá podvozek ruské samohybné houfnice 2S1. Místo houfnicové věže má však namontované odpalovací zařízení. Speciální lano nesoucí výbušnou nálož se po výstřelu roztáhne ve vzduchu do celé své délky – asi 90 metrů.

Poté nálož spadne na zem a exploduje, čímž odpálí miny, které se případně v oblasti nachází. Okupanti však UR-77 využívají i pro boje ve městech, konkrétně pomocí tohoto stroje likvidují budovy. Tuto taktiku Rusové využili na Ukrajině i během války v Sýrii.

Tagy:
válka Ukrajina výbuch mina exploze Rusko Donbas těžká technika Doněcká oblast miny UR-77 Vuhledar