Kuriózní výzkum. Odborníci měřili, zda zvuk nových varhan nenaruší svatovítský chrám

Vizualizace budoucí podoby varhan v katedrále

Svatovítská katedrála stále nemá varhany

Ani dva roky po stanoveném termínu nemá pražská svatovítská katedrála nové honosné varhany, na které se ve sbírce vybralo přes 85 milionů korun. Nástroj je přitom už hotový, vše ale zdrželo papírování a náročné posudky. Řešilo se třeba i to, jak dlouho by nástroj hořel a kam by jeho trosky padaly.

Myšlenka varhan, které by plnohodnotně ozvučily prostor největšího českého chrámu, vznikla již před 250 lety. Znovu ji probudila celonárodní sbírka v roce 2016, do níž desítky tisíc lidí přispěly celkovou sumou přes 85 milionů korun. Zakázku získal prestižní varhanář ze Španělska, návrh zpracovali designéři automobilky Škoda.

Nové svatovítské varhany měly být na čelní straně chrámu už v roce 2020. Kvůli řadě komplikací však jejich instalace musela být odložena. „Rozhodně do toho vstoupil covid, protože se nedalo pracovat ani v Česku, ani ve Španělsku,“ vysvětlil jeden z důvodů opoždění Jakub Skřejpek, ředitel nadačního Bohemian Heritage Fund.

Podle Štěpána Svobody, specialisty stavebně investiční sekce Arcibiskupství pražského, jistou komplikaci představoval samotný zvuk varhan: „Nástroj bude mít o oktávu hlubší frekvence než ten současný. Vznikla proto myšlenka, zda nebude ovlivňovat stavbu katedrály.“ Kvůli obavám o narušení pískovcových struktur katedrály proto započala unikátní měření. Jejich výsledek byl pozitivní – katedrála by mocný tón nových varhan vydržela.

Náročné požadavky hasičů

Další průtahy vyvolalo také nutné stavební posílení kůru, na němž má nový nástroj spočívat. Kolos s více než pěti tisíci píšťalami je totiž tak těžký, že současná konstrukce by jej nemusela udržet.

Nečekaně náročný a přísný byl údajně také požární posudek. Když se totiž pražské varhany stavěly, vyhořela slavná pařížská katedrála Notre-Dame. Díky této shodě náhod pak hasiči zbystřili. „Varhany musí vydržet patnáct minut, než spadnou, protože jsou nad hlavním únikovým východem z katedrály,“ popsal jeden z bezpečnostních požadavků Skřejpek. V případě požáru totiž nesmí trosky hořících varhan dopadat na utíkající lidi, ale na zeď k vitrážovému oknu.

Ve výsledku se celý proces protáhl o dva roky. K výraznějšímu posunu dochází až nyní. Podle ředitele nadačního fondu by mělo být v řádu týdnů vydáno stavební povolení. V průběhu příštího roku by pak řemeslníci měli začít se zpevňováním kůru a samotnou montáží varhan. Práce by tak měly skončit zhruba koncem roku 2023.

Tagy: