Každý ruský zmetek z Buči zemře v boji, nebo skončí před soudem, slibuje Zelenskyj

Prezident navštívil také města Irpiň a Stoyanka. (4. 4. 2022)

Zelenský o útoku na Kyjev

Ukrajinská generální prokuratura zveřejnila jména deseti ruských vojáků, kteří jsou podezřelí z účasti na masakrech v Buči. Prezident země Volodymyr Zelenskyj zdůraznil, že „to je teprve začátek“. Kyjev podle něj hodlá potrestat každého ruského vojáka, který se na Ukrajině dopouštěl zločinů.

Během masakru v Buči zemřelo přes 400 civilistů. Některé oběti měly svázané ruce a prostřelenou hlavu. Další popravení, včetně několika dětí, pak měli mít uřezané uši nebo vytrhané zuby. Podle svědků Rusové některé ženy před zabitím znásilnili.

Ze spáchání těchto činů jsou podezřelí vojáci ze 64. motostřelecké brigády ruských pozemních sil. Identitu deseti z nich nyní zveřejnila ukrajinská prokuratura. „Jejich příjmení jsou známá. Víme o nich a jejich činech všechny podrobnosti,“ potvrdil Zelenskyj ve svém pravidelném večerním projevu. Podle něj je však potrestání ruských vojáků teprve na začátku.

„Najdeme všechny ostatní ruské darebáky, kteří na našem území zabíjeli a mučili naše lidi. Žádný z těchto zmetků neunikne spravedlnosti,“ dodal ukrajinský prezident. Připustil však, že ne všichni ruští zločinci musí nutně skončit před soudem.

Například vrazi z Buči podle informací ukrajinské armády nyní operují u města Izjum v Charkovské oblasti. „Některé z nich jsme již zlikvidovali,“ oznámil před pár dny generální štáb ukrajinských ozbrojených sil. „Pokud neskončí před soudem, potrestá je naše armáda,“ doplnil Zelenskyj.

Ruská armáda se z Kyjevské oblasti stáhla již na začátku března. Krvavé boje nyní probíhají především na východě země. „I ve čtvrtek ruská armáda pokračovala v ofenzivě na Donbasu. Naši obránci útočníky zadržují,“ informovala ukrajinská hlava státu.

Podle mnoha analytiků bude bitva o Donbas naprosto klíčová pro výsledek ruské invaze. Tato oblast však není jediným současným cílem ruské války na Ukrajině. Moskva hodlá získat plnou kontrolu i nad jižní částí země. Ovládnutím jihu Ukrajiny chtějí Rusové dosáhnout spojení s Podněstřím, kde jsou podle Kremlu pronásledováni rusky mluvící obyvatelé.

Tagy: