Kyjev zveřejnil jména a snímky deseti řezníků z Buči. Moskva obvinění z masakru popírá

Následky masakru v ukrajinské Buči (4. dubna 2022)

Válka na Ukrajině (28.4.2022 10:00)

Ukrajinská generální prokuratura zveřejnila jména deseti ruských vojáků, kteří jsou podezřelí z účasti na zvěrstvech v Buči u Kyjeva. Generální tajemník OSN António Guterres při čtvrteční návštěvě tohoto místa podle agentury AFP vyzval Rusko, aby v případu spolupracovalo. Moskva veškerá obvinění popírá.

Deset ruských vojáků a poddůstojníků se podle generální prokurátorky Iryny Venediktové podílelo na hrubém zacházení s obyvateli Buči. Svědectví hovoří o masakrech, které za sebou ruští vojáci v tomto městě před odchodem z Kyjevské oblasti nechali.

Některé oběti měly svázané ruce a prostřelenou hlavu. Další popravení, včetně několika dětí, pak měli mít uřezané uši nebo vytrhané zuby. Podle svědků Rusové některé ženy před zabitím znásilnili.

„Právě tito vojáci unášeli bezbranné civilisty jako rukojmí, mučili je hladem a žízní, drželi je svázané se zavázanýma očima, trápili je a bili,“ uvedla prokurátorka. Rusové se podle ní snažili z Ukrajinců dostat informace o pozicích ukrajinských sil, ale k mučení prý docházelo i zcela bezdůvodně.

Rusko napadlo Ukrajinu před 64 dny, kdy rozpoutalo největší konflikt v Evropě od konce druhé světové války. Boje si podle odhadů již vyžádaly desítky tisíc mrtvých. Ukrajinská prokuratura vyšetřuje tisíce podezření ze spáchání válečných zločinů a již identifikovala stovky podezřelých.

Unijní úřad pro justiční spolupráci Eurojust v pondělí informoval, že Mezinárodní trestní soud (ICC) se zapojí do vyšetřování možných válečných zločinů a zločinů proti lidskosti na Ukrajině, na němž už teď spolupracují Polsko, Litva a Ukrajina. Rusko opakovaně čelí kritice západních zemí i neziskových organizací, že se při své agresi vůči Ukrajině dopouští válečných zločinů. Moskva to popírá.

Možné porušení mezinárodního práva na Ukrajině už vyšetřují trestní orgány některých zemí, jako je Velká Británie, Německo či Česko, kde se možným zločinům věnují policisté z Národní centrály proti organizovanému zločinu (NCOZ).

Podle odborníků na mezinárodní právo by vraždy zhruba 400 ukrajinských civilistů v Buči mohly naplňovat skutkovou podstatu válečných zločinů i zločinů proti lidskosti.

Tagy: