Expert o tragické srážce: Dáme lidem řidičák a tím to končí. Od nehody ujede každý šestý

Expert k autonehodě

Z dlouhodobých statistik lze vyčíst, že od každé šesté nehody, kterou vyšetřuje policie, viník odjede. Sdělil to ve Zprávách CNN Prima NEWS dopravní expert Roman Budský. Jedná se podle něj o poměrně častý fenomén, kterému bychom měli zabránit. A to například takzvaným řidičákem na zkoušku.

„Když se podíváme na dlouhodobé statistiky dopravních nehod s ujetím, jedná se zhruba o každou šestou nehodu, kterou vyšetřuje policie. Je to poměrně častý fenomén,“ uvedl ve Zprávách CNN Prima NEWS dopravní expert Roman Budský.

Poukázal na meziroční srovnání prvních devíti měsíců roku 2020 a 2021. „Letos došlo k 12 774 takových případů, což je o 246 nehod víc než loni. Co je horší, za prvních devět měsíců letošního roku zemřelo pět osob, což je stejně jako za celý loňský rok. Když k číslu ale přičteme i oběť úterní nehody, víme, že v letošním roce na tom budeme statisticky hůře,“ podotkl Budský.

Reagoval na tragickou nehodu, při níž dvacetiletý muž v úterý večer v centru Prahy v Ječné ulici srazil chodce a od nehody ujel. Chodec zraněním podlehl. Řidič se zpětně policii nahlásil. Více se dočtete zde. Jak takovým situacím zabránit?

Budský navrhuje učit se od zahraničních států. „V Česku dlouhodobě chybí práce s novými řidiči. Dáme jim řidičák a dál s nimi nepracujeme. Naopak státy, ve kterých mají dlouhodobě úspěšné a příznivé statistiky, s těmi řidiči nadále pracují,“ vysvětlil expert.

Přimlouval by se proto za zavedení takzvaného řidičského průkazu na zkoušku. „Ten bude zaměřen na to, aby se pracovalo s duší začínajících řidičů, protože ne nadarmo se říká, ‚jak žiji, tak řídím‘,“ dodal.

Budský zároveň upozornil na agresivitu řidičů. „Nejedná se jen o mladé, agresivita se podepisuje na vzniku až 40 procent smrtelných dopravních nehod. Je řada států, které definují agresivitu v dopravě a tento fenomén velice trestně stíhají,“ uzavřel. I tady by mohl být vzor pro Českou republiku.

Tagy: