Kde si v Liberci zdarma odskočit na toaletu? Díky samolepce na podnicích poznáte, kam můžete

Toalety v Liberci

SOS toalety

Severočeský Liberec přišel s originálním nápadem, jak vyřešit nedostatek veřejných toalet ve městě. Restaurace, kavárny nebo hospody v centru města vybaví samolepkou, která umožní kolemjdoucím zdarma si odskočit, i když právě nebudou hosty daného podniku. Radnice chce provozovatele motivovat i tím, že jim odpustí nájem za předzahrádky.

Každý někdy zažil ten pocit, že si potřebuje odskočit v centru města, ale veřejné toalety byly daleko nebo zavřené. A v kavárně by si člověk musel něco objednat. Právě to by se mělo v nejbližší době v Liberci změnit. „Podle polepených dveří člověk pozná, že si právě na dané místo může odskočit a nikdo ho nevyhodí,“ popsal liberecký primátor Jaroslav Zámečník.

Radnice věří, že se nápad ujme. A to i díky tomu, že provozovatelům podniků odpustí nájem za předzahrádky. „Chtěli jsme podpořit drobné podnikatele v oblasti pohostinství, obchodu či cestovního ruchu, protože poslední dva roky nebyly jednoduché,“ uvedl náměstek primátora pro ekonomiku a majetkovou správu Zbyněk Karban (ANO).

„Byli bychom rádi, kdyby se například desítka nebo dvacítka takových provozovatelů restaurací dobrovolně do tohoto systému zapojila,“ dodal Zámečník. Nápad se zatím setkává s úspěchem jak u provozovatelů, tak u samotných obyvatel. A to i přes to, že město přijde o bezmála jeden milion korun na nájemném.

„O to víc to je příhodnější, že to přišlo v covidové a pocovidové době, kdy jsme opravdu dřeli o dno. Finančně to bylo velmi těžké,“ říká jeden z majitelů kaváren Martin Hřebík.

Lidé, kterých se redakce CNN Prima NEWS ptala, jak na nápad reagují, odpovídali vesměs kladně. „Skvělá inovace. Určitě to ocení především ti, co tu zahrádku provozují, protože jim to nějakým způsobem finančně uleví,“ řekl jeden z dotázaných.

Pokud vše půjde podle plánu, první nálepky se na dveřích podniků objeví na konci května.

Tagy: