Kdo bude navrhovat nového eurokomisaře? Postavte se k tomu férově, vyzval Lipavský STAN

Byl bych rád, kdyby se Starostové k nominaci kandidátů na českého eurokomisaře postavili férově. V rozhovoru pro CNN Prima NEWS to řekl ministr zahraničí Jan Lipavský (Piráti). Ten stejně jako zbytek jeho strany vnímá takzvanou gentlemanskou vládní dohodu jasně – právo navrhnout budoucího komisaře by měla mít koalice PirSTAN. Starostové nicméně tvrdí, že tuto výsadu by měli mít jen oni. „Zástupci STAN rádi kolíkují hřiště,“ rýpl si Lipavský do koaličního partnera.

„Navrhování kandidátů na eurokomisaře je samozřejmě na koalici Pirátů a STAN. Nicméně sledujeme, že se Starostové snaží zaujmout různými mediálními výroky. Prostě se pokoušejí strhávat pozornost,“ řekl Lipavský na adresu koaličního partnera během rozhovoru pro CNN Prima NEWS.

VIDEO: Debata Tomáše Zdechovského a Markéty Gregorové o Green Dealu

„Byl bych rád, kdyby se Starostové k nominaci kandidátů na eurokomisaře postavili férově. Je to výsada Pirátů a STAN, rozhodně to není pouze na Starostech. Bylo by dobré, kdyby zástupci STAN přestali takto mluvit do médií. I pan premiér Petr Fiala uvedl, že rozhodnutí bude na koalici PirSTAN,“ dodal ministr zahraničí.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Putin válčí proti naší civilizaci. Evropa se otřásá v základech kvůli ilegální migraci, řekl Lipavský

Jenže Starostové vnímají takzvanou gentlemanskou vládní dohodu zřejmě jinak než Piráti. Například místopředseda STAN Jan Farský redakci CNN Prima NEWS před časem řekl, že výsadu navržení kandidáta na eurokomisaře by měli mít pouze Starostové.

„Věřím slovům premiéra Petra Fialy, že tohle právo má STAN. Chápu, že do voleb bude ještě mnohokrát zpochybněno. Myslím, že bude zpochybňováno i po volbách, a to bez ohledu na jejich výsledek. Jsem v politice moc dlouho na to, aby mi tohle nebylo zřejmé. Věřím, že STAN nakonec bude mít nominaci eurokomisaře ve svých rukou,“ sdělil spolulídr evropské kandidátky Starostů.

Jak už bylo naznačeno, Piráti si výklad gentlemanské dohody a slova Petra Fialy vykládají poněkud odlišně. „Pan premiér Fiala potvrdil několikrát platnost dohody, která říká, že eurokomisaře nebo eurokomisařku nominují Piráti a Starostové. Předpokládám, že ta dohoda platí. Nevím, jak si to vykládají Starostové, to se musíte ptát u nich,“ řekl pro CNN Prima NEWS europoslanec a pirátský lídr do eurovoleb Marcel Kolaja.

Čtyři diskutovaní kandidáti

Farský i Kolaja, kteří mimochodem projevili o vrcholnou unijní funkci zájem, nicméně oba přiznávají, že u pětikoaličního jednání o způsobu navrhování eurokomisařů nebyli. „V několika rozhovorech pana premiéra jsem si ale přečetl jeho zcela otevřené prohlášení, že platí dohoda – tedy že eurokomisaře nominují Piráti a Starostové, tak tomu věřím,“ dodal Kolaja.

Podle Lipavského by byl Kolaja kvalitním kandidátem. „Myslím, že nikdo nemůže zpochybnit jeho kvality v oblasti digitálního portfolia,“ zmínil šéf české diplomacie. V případě Starostů se ve veřejném prostoru mluví o více možných uchazečích. Kromě Farského se v médiích objevují také jména ministra průmyslu a obchodu Jozefa Síkely či někdejší prezidentské kandidátky Danuše Nerudové. Ta společně s Farským povede kandidátku STAN do eurovoleb.

Spor Pirátů a hnutí STAN o nejasné nominaci zřejmě rozsekne až vláda. Možná, že se tak stane až po červnových volbách. Lipavský v rozhovoru pro CNN Prima NEWS promluvil i o dalších problémech se Starosty.

„Byli jsme svědky toho, jak se Martin Dvořák utrhl ze řetězu, čímž otřásl koalicí. Nemyslím si, že by strany v pětikoaličním vládnutí měly plodit destabilizující výroky. Starostové rádi kolíkují hřiště. V podobných případech je nezbytné, abychom se uměli ozvat zpátky. Myslím, že Ivan Bartoš se nebojí Vítkovi Rakušanovi cokoliv říct.“ uvedl.

Ministr pro evropské záležitosti a někdejší Lipavského náměstek Martin Dvořák (STAN) na sebe strhl velkou pozornost poté, co začátkem února znenadání oznámil, že jmenoval svého poradce Petra Zahradníka zmocněncem pro vstup do evropského mechanismu směnných kurzů ERM II a pro přijetí eura. Na obsazení zmíněné funkce přitom nebyla ve vládě shoda. Záležitost vyústila v první koaliční dohodovací řízení, po němž Dvořák místo zmocněnce zrušil.

Celý rozhovor Jana Lipavského (Piráti) pro CNN Prima NEWS naleznete pod tímto odkazem. Kromě sporů uvnitř vládní koalice ministr zahraničí okomentoval současná témata EU. „Putin vede válku proti evropské civilizaci, musíme aktivně mluvit o bezpečnostní situaci,“ řekl Lipavský.

Volby do europarlamentu se uskuteční letos v červnu. CNN Prima NEWS pravidelně nabízí rozhovory s jednotlivými kandidáty. Přečtěte si ty nejzajímavější z nich.

Tagy:
politika STAN Evropská unie Piráti Danuše Nerudová Česká pirátská strana Jan Farský Evropská komise Jan Lipavský eurokomisař vláda Piráti a Starostové Evropské volby 2024 Jozef Síkela Ministerstvo zahraničních věcí České republiky