Rakušan: Nepotřebuji potlesk v kavárně Louvre. Jezdím tam, kde mě vyzývají k demisi

Ministr Rakušan (STAN) na Debatě bez cenzury v Karviné (22. 1. 2024)

CO NA TO MINISTR (8)

Na debaty jsme si nevybrali města, která chceme stigmatizovat, ale taková, kde máme nejhorší výsledky. S lidmi se chci bavit, ne jít do pražské kavárny Louvre, kde mi někdo bude tleskat. V pořadu Co na to ministr to uvedl šéf resortu vnitra a předseda hnutí STAN Vít Rakušan s tím, že pokaždé slyšel výzvy k demisi. Vysvětlil také, proč se uskuteční setkání bez cenzury přímo s Ukrajinci, kteří v Česku žijí, a obhajoval i jejich přínos pro republiku.

Za oznámení debat „Bez cenzury“ skrze video z volejbalové šatny schytal Rakušan od mnohých kolegů z vládní koalice kritiku. Své jednání ale obhajuje. „Myslím, a vždy jsem si myslel, že se o poločase v šatně říkalo, co je špatně, a co by se mělo udělat lépe, aby se zápas otočil a došlo se k vítěznému cíli. Určitě jsme neudělali vše dobře – jako vláda. Máme ale ještě jeden poločas na to, aby to bylo lepší,“ vysvětloval pro CNN Prima NEWS.

ČTĚTE TAKÉ: Rakušan dostal při debatě vynadáno za Fialu. Udělejte referendum o euru, žádali lidé

Zdůraznil, že nezůstalo u videa, ale že za hnutí STAN vyrazil za lidmi do regionů. „Kdyby se kdokoliv z koaličních partnerů, kteří o mně mluví, na jednu z debat podíval, tak by viděl, že hraji týmově a všude vládu obhajuji. Chci, aby vláda pokračovala i v dalším volebním období ve stejném složení. Upřímně, je to reálné a poraženectví v šatně před druhým poločasem, kdy prohráváme o pár bodů, je přeci zbytečné,“ použil sportovní terminologii.

Debata v Karviné začala výzvou k demisi

Právě zmiňované poraženectví mezi kolegy z vlády cítil. „Situace je taková, že potřebujeme novou dynamiku. Jako STAN jsme se do toho s novou dynamikou pustili, chceme něco změnit. Vybrali jsme si města, kde nás lidé nepodporují a kde jsme měli úplně nejhorší výsledky z celé republiky. Nevybrali jsme je proto, že je chceme stigmatizovat. S lidmi se chci bavit. Ne jít do pražské kavárny Louvre, kde mi někdo bude tleskat, ale jít tam, kde opravdu budu diskutovat,“ pokračoval ministr.

V souvislosti s chystanou debatou v Praze, na níž cíleně pozval Ukrajince žijící v Česku, vysvětlil, proč prohlásil, že se „učí, jak se ukrajinsky řekne demise“. „Na každé debatě bez cenzury se zatím objevilo, ať podám neprodleně a okamžitě demisi. Tím v Karviné celá ta debata vlastně začala,“ vzpomněl na první město, kde setkání s občany probíhalo, a dodal, že jeho prohlášení „bylo spíše jenom takovým fórkem“.

Podotkl, že dosud ve všech regionech zažil debaty o Ukrajincích, ale bez nich. „Debata v Praze není jenom výhradně pro ně, mohou přijít i čeští občané. My jsme pouze pozvali i právě Ukrajince žijící v České republice, aby měli možnost do přímé debaty vstoupit. Aby se nehovořilo o nich a bez nich. To prostě není fér,“ pokračoval Rakušan. Jako ministr vnitra chce slyšet, jak se dívají na mnohá opatření.

MOHLI JSTE PŘEHLÉDNOUT: STAN „dostal čočku“ od všech. Na koaliční schůzi měli zuřit Pekarová i Stanjura, co zaznělo?

Zároveň se skrze data snažil vyvrátit domněnky některých Čechů, že zde Ukrajinci žijí na úkor občanů. „V současné době je na trhu práce 122 tisíc Ukrajinců. Jenom na daních a pojistném už do českého systému odvedli 18 miliard korun. Na dávkách pomoci se jim vyplatilo 16,3 miliardy korun. Relativizuji pohled, že doplácíme na to, že Ukrajince na našem území máme,“ podotkl.

Zdůraznil, že pokud z necelých 400 tisíc Ukrajinců, kteří v České republice aktuálně žijí, zde necelá polovina zůstane, tak to může znamenat i ekonomický přínos pro republiku. „Právě povedená integrace, to, že se lidé zapojí na trhu práce – což se v České republice rekordně dobře daří, ve srovnání s Německem jsou ta procenta obrovská –, že se u nás Ukrajinci adaptují na život, tak to je jediná cesta, jakým způsobem změnit negativní emoce,“ dodal Rakušan.

Tagy: