Putinovi kdysi pomáhal na trůn, teď ho může sesadit. Kdo je „místokrál Donbasu“ Kirijenko?

Vladimir Putin vládne v Rusku železnou pěstí. Anebo ne? Podle ukrajinské služby vylézá ze zákulisí ruské politiky muž, který má mít ambice získat ten nejvyšší post a nahradit Putina v roli správce Kremlu. Oním člověkem má být Sergej Kirijenko, který v současnosti dohlíží na Donbas a je navíc zástupcem šéfa ruské prezidentské kanceláře.

S tím, jak Rusko sčítá válečné ztráty na Ukrajině, přibývá spekulací, že by Putina mohl někdo nahradit. Ať už pomocí převratu, nebo klidným předáním moci. Ačkoli tomuto scénáři v současnosti nic přímo nenasvědčuje, již se objevilo několik jmen, které by se potenciálně mohly zapsat do kolonky „ruský prezident“.

Horkým kandidátem na nového vládce Ruska má být údajně 60letý Sergej Kirijenko. Na první pohled nenápadná politická figura, která ale měla prsty v důležitých procesech, a to nejen v kontextu války na Ukrajině.

Pomohl Putinovi k moci

Kirijenko je politický harcovník, který se zapsal do historie jako nejmladší premiér Ruska. Bylo mu 35 let, když se dostal v roce 1998 na pár měsíců na pozici, o kterou mnozí usilují celý život. Tehdy Kremlu vládl Boris Jelcin.

Kirijenkovo krátké angažmá na postu premiéra bylo pro historický vývoj Ruska důležitější, než se na první pohled zdá. Mladý premiér totiž tehdy vybíral šéfa ruské zpravodajské služby FSB a ukázal právě na Putina. Toto povýšení následně pomohlo Putinovi akcelerovat politickou kariéru a dotáhnout to až mezi stěny Kremlu.

Kirijenko v současnosti zastává funkci zástupce vedoucího ruské prezidentské administrativy. Mimoto si ale vysloužil titul „místokrál Donbasu“, protože to měl být právě Kirijenko, kdo s posvěcením Putina zaštítil anexi ukrajinských území Ruskem.

Nový prezident Ruska?

Historie umí být někdy pořádně vynalézavá. Kirijenko kdysi pomohl Putinovi k moci, teď se může chtít dostat na jeho místo. Alespoň si to myslí ukrajinská tajná služba v čele s šéfem rozvědky Kyrylem Budanovem.

Podle něj má ze všech potenciálních kandidátů největší šanci na provedení rošády na postu ruského prezidenta. „Kirijenko vnímá sám sebe jako následníka, který se stane prezidentem v procesu víceméně pokojného předání moci,“ myslí si Budanov. Informoval o tom web Ukranews.

Podle něj možná o prezidentství bude znovu usilovat i exšéf Kremlu Dmitrij Medveděv, ten ale prý takového úspěchu nedosáhne. „Medveděv je bez šance,“ míní šéf ukrajinské zpravodajské služby.

Budanov se domnívá, že o post šéfa Kremlu by se mohl utkat i jeden ze synů Nikolaje Patruševa, který je v současnosti generálním tajemníkem Bezpečnostní rady Ruské federace a je považován za mocenského muže číslo dva, tedy hned za Putinem.

Tagy: