Ukrajina má poslední šanci dobýt letos Cherson. Zpravodajci z USA popsali následné hrozby

Ukrajinský voják u ruského obrněného vozidla, které okupanti zanechali během ústupu v ulicích Izjumu

Válka na Ukrajině (22.10.2022 7:10)

Ukrajinská armáda má šest týdnů na to, aby uspěla proti Rusům na Donbase a dostala se k Chersonu. Tvrdí to americké zpravodajské služby. Poté dle nich mohou postup zmařit přírodní podmínky, jež obě armády donutí k přeskupení sil. Ukrajinci v posledních týdnech zaznamenali několik úspěchů. Zpravodajské služby ale upozorňují, že Rusko válku ještě neprohrálo, neboť jeho armáda stále dokáže vést rozsáhlé dělostřelecké operace.

Ukrajinská armáda má v příštích šesti týdnech možná poslední šanci dosáhnout ještě v letošním roce úspěchů proti ruské armádě na Donbase, a to pokud se jí podaří pokračovat v postupu na jihu a severovýchodě. Poté postup značně ztíží počasí – terén bude bahnitý a obě armády začnou přeskupovat své síly.

Americké zpravodajské služby tvrdí, že existuje jen malá šance na rozsáhlý kolaps ruských sil, který by Ukrajině umožnil získat další obrovský kus území. S konkrétními předpověďmi jsou ale američtí a ukrajinští představitelé opatrní. Přestože ukrajinská armáda zaznamenává v posledních týdnech velké úspěchy, budou podle zpravodajských služeb boje probíhat ještě několik měsíců.

Vývoj bojů může podle webu The New York Times navíc ovlivnit řada dalších faktorů. Kromě vlivu počasí v podzimních a zimních měsících je to například míra ochoty ruského prezidenta Vladimira Putina eskalovat boje, potenciální změna politického prostředí ve Spojených státech, která by mohla vést ke snížení vojenské podpory Ukrajině nebo to, jak se podaří udržet jednotu Evropy během energetické krize.

Ukrajina musí myslet i na obranu

V posledních dnech se boje zintenzivnily. Vojenští analytici však tvrdí, že aktivita je na straně Ukrajiny, která si může vybrat, kam chce soustředit své síly. Podle amerických představitelů by Ukrajina měla pokračovat v tlaku, ale zároveň myslet na obranu, aby neprodloužila své zásobovací linie nebo nedala ruské armádě šanci využít případných slabin.

Ukrajinští představitelé mluví o vyhlídkách na významné úspěchy na bojišti optimisticky. Důstojníci v poli potvrzují, že dosahují pozitivních výsledků, ale za vysokou cenu. „Postupujeme vpřed, ale ne tak rychle jako v Charkovské oblasti,“ řekl major Jaroslav Galas, velitel roty 128. samostatné horské útočné brigády, která bojuje v Chersonské oblasti. „A máme mnoho ztrát,“ dodal. Podle Američanů by ale Ukrajinci mohli přinutit ruské síly v Chersonu stáhnout se za řeku Dněpr, a vrátit tak většinu města pod ukrajinskou kontrolu.

Rusko válku ještě neprohrálo

Ruská armáda se stále potýká s podobnými problémy jako na začátku války. Potíže s logistikou nedovolují Moskvě udržet vojáky v dostatečné bojeschopnosti. Komunikace mezi ruskými jednotkami vázne, což brání koordinovaným přesunům. Nově nasazení záložníci jsou navíc špatně vycvičeni a mají zastaralé vybavení. I přesto ale Rusko podle vojenských analytiků válku ještě neprohrálo. Američtí představitelé upozorňují, že protivník se nesmí nikdy podceňovat. Moskevská armáda stále dokáže vést rozsáhlé dělostřelecké operace a Rusko má dvě potenciální silné stránky – přísun vojáků z nucené mobilizace a schopnost absorbovat velké ztráty na bojišti.

Ruská armáda utrpěla ztráty vybavení a vojáků, které by zlomily většinu armád v Evropě. „Je zřejmé, že Rusko zažívá významné logistické problémy,“ řekl zástupce Pentagonu generál Patrick Ryder. „Ty budou s příchodem zimních měsíců ještě těžší,“ dodal.

Po zimě je vývoj bojů nepředvídatelný

Vzhledem k dynamice na bojišti si američtí představitelé nemyslí, že by došlo k dlouhé přestávce v bojích. Zimní sníh boje nezpomalí, ale bláto pozdního podzimu ano. Jakmile půda v únoru, kolem prvního výročí invaze, ztvrdne, mohou se armády opět pohybovat rychleji.

Rusko může využít následujících čtyř nebo pěti měsíců k přeskupení sil a případně k výcviku svých nově mobilizovaných vojáků. Co se však bude dít dál, je podle Američanů otázkou. Rusko by se mohlo pokusit získat zpět pozice, které od září ztratilo, případně by Putin mohl nařídit eskalaci – potenciálně i použít jaderné zbraně. Další možností je, že se Kreml pokusí udržet získaná území tím, že zahájí vyjednávání s Ukrajinci a bude spoléhat na to, že evropské metropole, které se obávají zimního nedostatku pohonných hmot, budou tlačit na Kyjev, aby s příměřím souhlasil.

Tagy: