Kdo jsou nejrychlejší živočichové planety?

Že jsou kočkovité šelmy rychlé, vědí už i malé děti. Méně známá je ale rychlost antilop, které patří k jedněm z nejrychlejších zvířat planety. Víte, kdo se řadí k nejrychlejším živočichům pod vodou? A dokázali byste odhadnout rychlost sokola nebo orla při lovu?

Země

Gepardí tělo je přímo stavěno pro rychlost, mají menší hlavu, dlouhé a štíhlé nohy i tělo. Podobně jako jeden z nejrychlejších psů – greyhound (chrt).

Gepardi mají také chůzi s dvojitým zavěšením, což znamená, že všechny čtyři tlapky jsou nad zemí najednou, jak při stažení, tak při roztažení. Pro srovnání, koně a chrti mají také tento typ chůze, zatímco většina psů má chůzi s jedním zavěšením. Gepardi dokáží běžet rychlostí i 112 km/h.

Americké antilopy jsou nejrychlejší zvířata na dlouhé vzdálenosti, zatímco gepardi jsou nejrychlejší na krátkých sprintech. Antilopy mají velké plíce a hodně hemoglobinu (což je protein, který přenáší kyslík) v krvi, umožňuje cirkulaci velkého množství kyslíku a pomáhá jejich svalům podat lepší výkon. Pravděpodobně jsou tak rychlé, aby dokázaly předběhnout predátory. Dosahují rychlosti až 88 km/h.

Voda

Nachází se v tropických a subtropických oblastech Indického a Tichého oceánu. Marlíni černí mají elegantní těla s dlouhými tenkými ploutvemi. Jejich špičaté zobáky (horní část čelisti, která vyčnívá)  pomáhají snížit odolnost proti vodě. Některé exempláře mají i přes tři metry. Jejich maso je bohužel velmi chutné a proto slouží jako objekt intenzivního rybolovu. Zvládne plavat rychlostí až 128 km/h.

Plachetník neboli Istiophorus platypterus je jednou z nejznámějších ryb v oceánu díky své velké hřbetní ploutvi, podobné plachtě. Ale věděli jste, že jsou také ikoničtí, protože jsou jedním z nejrychlejších plavců v oceánu? Mají jedinečnou schopnost zatahovat a roztahovat „plachtu“ a další ploutve, což jim v rychlosti pomáhá. Uplave klidně i 107 km/h.

Vzduch

Sokol stěhovavý je nejen nejrychlejším ptákem, ale i nejrychlejším zvířetem na světě. Má mnoho vlastností, které ho odlišují od ostatních ptáků, což z něj činí jednoho z nejúspěšnějších predátorů.

Ptačí kýl je kost speciálně přizpůsobená k letu –⁠ hrudní kost, na které jsou připevněny svaly pro usnadnění mávání. Sokol stěhovavý má velmi velký kýl, který umožňuje, aby se k němu připojilo více svalů a následně bylo generováno větší mávání. Tito ptáci mají také špičatá, zakřivená křídla a tuhé peří, které snižuje odpor vzduchu. Dravec má také velmi účinný oběhový a dýchací systém, který umožňuje rychlé proudění kyslíku do jeho svalů. Rychlost rozlišujeme při potápění neboli lovu. Ta dosahuje až 392 km/h a při obyčejném letu 64–96 km/h.

Za sokolem se umístil orel skalní. Ten má velké rozpětí křídel, klidně až dva metry široké – což jim dává tuny síly při létání. Orli skalní se pohybují od hladiny moře až po nadmořské výšky klidně i 9 kilometrů. V přírodě se dožívá okolo 20 let, v zajetí klidně i přes 50.

Jejich rychlost při potápění je až 320 km/h, při klasickém letu je to spíš odpočinková rychlost: 44–51 km/h. Orel je také symbolem moci, odvahy a svobody. Jeho podobiznu si přivlastnil starověký Řím, Ruské carství, Rakousko-Uhersko, ale třeba i Morava a Slezsko.

Tagy: