Kdyby Putin vypnul plyn? Máme zásoby na 25 dní, varuje Havlíček. Nechápe klid vlády

Karel Havlíček

PARTIE Terezie Tománkové 3.4.2022

Kdyby ruský prezident Vladimir Putin vypnul plyn, máme zásoby na 20 až 25 dní, varoval v nedělní Partii Terezie Tománkové místopředseda Poslanecké sněmovny a hnutí ANO Karel Havlíček. Dodal, že nechápe, jak může být vláda v klidu. Ministr dopravy Martin Kupka (ODS) ale zdůraznil, že Evropská unie nesmí být rukojmí Ruska a státy společně hledají cesty k energetické nezávislosti.

„Nebyl bych tak klidný jako vláda. Musíme si uvědomit, že Evropa je ze 40 procent závislá na plynu, Česko trochu více. Vyčítám vládě, že nedokoupila na náš návrh strategické zásoby do zásobníku. Nákup odmítla v době, kdy tam bylo 15 procent, teď máme 11 procent. Kdyby Putin plyn opravdu vypnul, máme zásoby na 20 až 25 dnů,“ varoval ve vysílání CNN Prima NEWS Havlíček.

„V zásobnících je prostor pro 2,9 miliardy kubíků plynu. Nemusíme to naplnit celé. Co bychom říkali na to, kdyby plyn opravdu došel? Že by to bylo drahé?“ kroutil hlavou.

Reagoval tak na to, že ruský prezident Vladimir Putin ve čtvrtek podepsal dekret, podle kterého odběratelé z takzvaných nepřátelských zemí musí za ruský plyn platit v rublech, jinak jim hrozí zastavení dodávek. V pátek ale Rusko oznámilo, že dodávky plynu do Evropy nezastaví, protože platby za plyn dodaný po 1. dubnu mají být realizované až koncem dubna nebo začátkem května.

Podle ministra Kupky by ale vláda vyhodila 3 miliardy korun, kdyby před měsícem 200 milionů kubíků plynu nakoupila. „Vláda plyn nenakoupila, protože by to znamenalo významné riziko prodražení kontraktu. Jak bychom dnes zdůvodňovali výpadek tří miliard korun úplně zbytečně?“ upozornil.

Stát nemůže hazardovat

Havlíček však reagoval slovy, že kabinet hazarduje. „Když Putin plyn zastaví, půjdou ceny nahoru. Stát nemůže takhle hazardovat a spekulovat, zda vydělá o miliardu méně nebo více. Mohli jste způsobit, že školy a zdravotnická zařízení budou bez plynu,“ zdůraznil místopředseda Sněmovny.

Ministr dopravy ale ujistil, že pokud přestane proudit plyn z Ruska do Evropy, domácnosti jsou až v poslední řadě opatření ke snížení spotřeby této suroviny. Lidem by dodávky omezené být neměly.

„Česko si navíc pamatuje, co neudělala předchozí vláda pro energetickou nezávislost Česka. Pan Havlíček chodil s pozvánkou pro Rosatom v tendru pro Dukovany, mohli jsme být v ohrožení. Ale do populistické rétoriky opozice se to nehodí,“ vpálil Kupka Havlíčkovi.

Tagy: